Visa studentum.se som: Mobil

Svara på vår undersökning och var med och tävla om ett presentkort värt 295 kronor på SF Anytime! 🎦🍿 Gör undersökningen här ➡️

Hitta din masterutbildning utomlands!

Vill du plugga på avancerad nivå samtidigt som du upplever något nytt? Det finns många möjligheter för dig som har en kandidatexamen och vill studera på högre nivå utomlands. Flera länder erbjuder olika varianter av masterstudier, det gäller bara att du hittar den som passar dig!

Det finns många fördelar med att studera en master utomlands. Genom att läsa en utbildning på engelska utvecklas dina språkkunskaper och bevisar för framtida arbetsgivare att du behärskar engelska språket på en professionell nivå. Att plugga utomlands ger dig även ett internationellt perspektiv och ökar möjligheterna för en internationell karriär. 

Utöver framtida arbetsmöjligheter kommer du att utvecklas något enormt genom utlandsstudier. Du kommer att få vänner för livet och upplevelser du sent kommer att glömma. 

Utbildningar på avancerad nivå utomlands

Vad innebär en master utomlands?

En master innebär studier på avancerad nivå oftast efter en kandidatexamen. Det finns flera olika typer av masterprogram, upplägg och längd beror på vilken inriktning samt var i världen du vill studera, vanligast är att ett masterprogram är 1 - 2 år. Du kan även studera en dubbel masterexamen och dessa är oftast 2 år. Då får du masterexamen inom två ämnen som ofta kompletterar varandra. Då får du masterexamen inom två ämnen på kortare tid än vad det hade tagit att plugga dem separat.  

Vissa masterprogram är strukturerade med mycket lektioner och andra har mer fokus på självständiga studier eller projekt. 

Ofta krävs det att du har en kandidatexamen inom samma område som den masterutbildning du vill plugga, men det finns också många masterprogram som du kan ansöka till även om du pluggat något annat. I England är en master oftast ett år och det finns flera program som du kan studera även om du har en kandidat inom ett annat område.

Efter en masterexamen får du specialiserade kunskaper som är mycket attraktivt på arbetsmarknaden. Du har även en stark grund för ännu mer avancerade studier och forskning om du vill plugga vidare efter din master. En masterexamen har olika benämningar, men de vanligaste är MA (Master of Arts) och MSc (Master of Science). 

Exempel på  skolor som erbjuder masterprogram: 

Europa

USA

Australien 

Postgraduate Certificate och Postgraduate Diploma

Vill du utöka dina nuvarande kunskaper, få fler karriärmöjligheter eller göra tillägg till dina kvalifikationer? Då kan Postgraduate Certificate eller Postgraduate Diploma vara något för dig! Dessa två typer av program är väldigt lika, de är kortare, ofta yrkesinriktade och har inte samma akademiska fokus som ett masterprogram. Skillnaden mellan de två är att Postgraduate Certificate ofta är kortare än Postgraduate Diploma. 

Det är vanligt att studera Postgraduate Certificate eller Postgraduate Diploma efter en kandidatexamen. Vissa program kan omvandlas till en masterexamen beroende på vad och var du pluggar. Många pluggar Postgraduate Certificate eller Postgraduate Diploma inom samma område som ens kandidatexamen, men det är inte ovanligt att plugga något helt annat då det finns både specificerade och breda program. 

Exempel på skolor som erbjuder Postgraduate Certificate eller Postgraduate Diploma: 

USA

Australien 

Söka master med arbetslivserfarenhet

Många utbildningar kan du ansöka till utan en kandidatexamen om du har arbetslivserfarenhet inom området. Då gör skolan en prövning om din erfarenhet räcker för att du ska komma in på utbildningen. 

Senast uppdaterad: 21 nov 2022
Gabrielle Längbo
Digital Content Specialist

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-17

Möt din framtida högskola: Högskolan Kristianstad

Moderna värdegrunder och höga betyg från Universitetskanslersämbetet är Högskolan Kristianstad den högskola som hade flest sökande till höstterminen 2018. Lär känna din framtida högskola här. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-05-02

Möt din framtida högskola: Handelshögskolan i Stockholm

Handelshögskolan i Stockholm är Nordens främsta handelshögskola med starka band till både näringsliv och andra universitet. Som en relativt liten skola med ca 1800 studenter läggs fokus på individen och personlig utveckling. Läs mer om din framtida högskola här!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-05-13

Möt din framtida högskola: Högskolan i Skövde

Högskolan i Skövde är en relativt ung skola som håller hög kvalitet i linje med andra mer kända universitet. En öppen och välkomnande atmosfär präglar skolan och är något som studenter tar del av varje dag. Läs mer om vad det innebär att studera på Högskolan i Skövde här!

Läs mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in