Visa studentum.se som: Mobil

Svara på vår undersökning och var med och tävla om ett presentkort värt 295 kronor på SF Anytime! 🎦🍿 Gör undersökningen här ➡️

Vy över stand i San Diego vid skymning

Gap year i USA efter gymnasiet

Behöver du ta lite tid att fundera över vad du vill göra efter gymnasiet och samtidigt passa på att testa olika saker? Under ett gap year i USA kan du prova på många roliga och spännande kurser – och få en upplevelse för livet.

Många svenskar väljer att ta sitt gap year i USA för att testa på collegelivet. Du ansöker då till study abroad, vilket innebär att du inte läser något särskilt program utan väljer själv ut ett antal kurser du vill läsa under en eller två terminer. 

Vad är ett gap year?

Att ta ett gap year innebär att du tar ett sabbatsår utomlands innan du börjar med högskolestudier eller arbete hemma i Sverige. Att veta vad du vill jobba med eller studera vidare inom direkt efter gymnasiet är inte alltid lätt. Då finns det många fördelar med att ta ett gap year. Det kan vara väl investerad tid som ger dig möjlighet att utforska, få erfarenheter, växa som person och lära känna ett annat land.

Fördelar med ett gap year direkt efter gymnasiet

  • testa på nya ämnen och få bättre insikt i vad du vill studera vidare inom
  • utveckla dina språkkunskaper
  • få en merit på CV:t
  • förbättra din chans att få jobb 
  • personlig utveckling – kompetensmässigt 
  • utvidga ditt kontaktnät och få vänner i andra delar av världen

Testa på olika kurser

När du kommer direkt från gymnasiet och inte läst på universitetsnivå tidigare kan du välja bland de kurser som inte har några prerequisites – alltså särskilda förkunskapskrav. Varje skola har en kurskatalog där du kan se vilka kurser det gäller. Du kan ta dina kurser inom ett eller ett par områden som du funderar på att studera vidare inom – eller blanda fritt för att testa olika ämnesområden. Många amerikanska universitet och college erbjuder ett stort och brett utbud av kurser. Exempel på ämnesområden är redovisning, astronomi, mode, kommunikation, samhällsvetenskap, business, drama, historia, zoologi, kemi, filosofi, hebreiska, arabiska, engelska, journalistik, filmproduktion – bara för att nämna några.

Exempel på populära college i USA för study abroad 

Berkeley College, New York, USA

Berkeley College är ett business college som ligger i världsmetropolen New York mitt på Manhattan. Skolan har internationella studenter från över 100 länder och är särskilt känt för sina utbildningar inom företagsekonomi, mode och marknadsföring.

Edmonds College, Seattle, USA

Edmonds College ligger i Seattle, Washington i nordvästra USA, nära Kanada. Skolan är känd för att vara ett av västra USA:s trevligaste college, och du har stor chans att bli antagen även utan fullständiga gymnasiebetyg. Edmonds College har quartersystem vilket innebär att du läser tre kortare terminer på 11–12 veckor (stället för två terminer på cirka 16 veckor).

Foothill College & De Anza College, San Francisco, USA

Foothill College och De Anza College är “systerskolor” som båda ligger i Silicon Valley, San Francisco i Kalifornien. En stad som är välkänd som ett riktigt IT-mecka. Här har stora bolag som Google och Apple sina huvudkontor. Collegen har, som Edmonds College, quartersystem på 11–12 veckor per termin. Även om du saknar fullständiga gymnasiebetyg har du stora chanser att bli antagen.

Santa Barbara City College, Kalifornien, USA

Santa Barbara City College i Kalifornien ligger nära Los Angeles och precis intill stranden till Stilla havet. Staden anses av många vara en av USA:s vackraste. Skolan är känd som USA:s bästa community college och erbjuder ett aktivt studentliv utanför studierna. 

Santa Monica College, Los Angeles, USA

Santa Monica är en del av Los Angeles storstadsområde. Santa Monica College ligger nära stranden Venice Beach och är den allra populäraste skolan bland svenska studenter. Skolan har ett väldigt stort kursutbud och du har goda chanser att bli antagen även om du saknar fullständiga gymnasiebetyg.

University of Wisconsin-Madison, Madison, USA

University of Wisconsin-Madison ligger i Wisconsins huvudstad Madison och är ett av USA:s bästa offentliga universitet. Universitetet har många internationella studenter och är särskilt känt för studier inom kommunikation, marknadsföring och media.

San Diego State University, San Diego, USA

San Diego ligger i Kalifornien nära gränsen till Mexiko och anses ha det bästa vädret i hela delstaten. San Diego State University är ett av delstatens största universitet, känt för sitt vackra campus och väldigt populärt bland svenska studenter. 

Senast uppdaterad: 11 nov 2022
Denice Karlsson
Digital Content Manager

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2022-11-11

Studera vid ett toppuniversitet i Australien

I Australien hittar du flera av världens främsta universitet – ta reda på fördelarna med att studera i Australien och vilka universitet som ligger högt upp på listorna över landets (och världens) bästa! 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-01-28

Vill du plugga utomlands? Åk på ett utbyte!

Else Mikkelsen Båge pluggar medie- och kommunikationsvetenskap och journalistik vid Uppsala universitet. Hösten 2018 gjorde hon ett utbyte inom programmet och åkte till Skottland för att studera på The University of Edinburgh. Läs mer om hennes upplevelse här!
Artikeln är ett gästinlägg skriver av Studentjob.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-11-11

Varför är det populärt att gå på college i USA?

För dig som vill påbörja din studieresa utomlands är college i USA ett bra alternativ. Se vilka skolor som är mest populära bland svenska studenter och hitta roliga praktiska kurser eller börja bygg din kandidatexamen på ett college som passar dig.

Läs mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in