Lärare hjälper elev vid skolbänk
25 apr 2023

Fritidspedagog eller lärarassistent – vad är skillnaden?

Vill du vara med och skapa en meningsfull skoltid för barn och unga? Då kan fritidspedagog eller lärarassistent vara yrken för dig! Här reder vi ut vad som skiljer de två yrkena åt. 

Fritidspedagoger och lärarassistenter är två viktiga resurser inom skolans värld. Båda yrkena gör det möjligt för dig att pedagogiskt arbeta med barn och unga. Yrkena är uppbyggda kring pedagogik och lärande där elevernas behov och utveckling står i centrum. 

Vad gör en fritidspedagog? 

Som fritidspedagog skapar du en meningsfull fritid för eleverna före, under och efter skolan. Fritidshemmet är ett komplement till skolan, men arbetar utifrån samma läroplan. Din uppgift som fritidspedagog är att stötta eleverna i både deras sociala- och kunskapsmässiga utveckling. På fritidshemmet får barnen möjlighet att prova på olika aktiviteter som till exempel att snickra och måla, samtidigt som de får kunskaper i matematik, språk och samhällskunskap.  

För att bli fritidspedagog kan du studera grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i fritidshem på universitet eller högskola. Utbildningen är tre år och ger dig en grundlärarexamen på 180 högskolepoäng. Ofta blir du även behörig att undervisa i ett ämne som till exempel bild, hem- och konsumentkunskap eller idrott och hälsa. Du kan även läsa till fritidspedagog på yrkeshögskola. Utbildningen är 1,5 år och leder till en yrkeshögskoleexamen.  

En fritidspedagog jobbar oftast på fritidshem på en grundskola med barn i åldern 6–12 år.  

Hitta en utbildning till fritidspedagog här

Vad gör en lärarassistent?

En lärarassistents arbete går ut på att underlätta undervisningsmiljön för läraren. Som namnet antyder är lärarassistentens jobb att assistera eller hjälpa läraren, det vill säga en lärarassistent ersätter inte en lärare. Som lärarassistent kan du få göra alltifrån mer administrativa uppgifter som att kopiera och förbereda undervisningsmaterial till att stötta elever med övningar under lektionstid.  

För att arbeta som lärarassistent finns det flera utbildningar du kan läsa på folkhögskolor eller på distans. I vissa fall behöver du ingen utbildning om arbetsgivaren anser att du med din utbildningsbakgrund har tillräcklig kompetens. Ett gemensamt krav för de flesta skolor är gymnasiekompetens.  

Här kan du hitta utbildningar till lärarassistent

Skillnader mellan fritidspedagog och lärarassistent

Även om både fritidspedagoger och lärarassistenter arbetar med barn och ungdomar med pedagogik som gemensam nämnare finns det några skillnader. 

Skillnader mellan fritidspedagog och lärarassistent

  • En skillnad är längden och kravet på utbildning. För att bli fritidspedagog måste du ha grundlärarexamen på 180 högskolepoäng vilket motsvarar tre års studier. Du kan även läsa till fritidspedagog på yrkeshögskola i 1,5 år. 
  • Fritidspedagoger kan, om de har rätt behörighet, undervisa i ett praktiskt-estetiskt ämne som till exempel bild, slöjd eller idrott och hälsa. 
  • Fritidspedagoger aktiverar eleverna utifrån deras intressen. 
  • För att bli lärarassistent räcker det ofta med en ettårig utbildning på folkhögskola. I vissa fall behöver du som sagt inte läsa till någon utbildning alls om den utbildning du redan har ger dig tillräcklig kompetens. 
  • Lärarassistenter har en viktig roll för hur väl undervisningen fungerar, men har inte behörighet att undervisa. 
  • Lärarassistenter avlastar läraren kring det pedagogiska arbetet. 


Källor: arbetsförmedlingen.se, skolverket.se

Senast uppdaterad: 25 apr 2023

Vanliga frågor

  • Genomsnittslönen för en fritidspedagog är 2022 cirka 31 000 kronor i månaden. Yrket har överlag stora jobbmöjligheter sett till en femårsperiod – goda jobbutsikter inom ett år och små till medelstora jobbutsikter inom fem år. 

    Siffrorna kommer från Statistiska Centralbyrån (SCB) och Arbetsförmedlingen. 

  • Genomsnittslönen för en lärarassistent är 2022 cirka 25 500 kronor i månaden. Inom en femårsperiod bedöms jobbutsikterna för en lärarassistent vara små till medelstora. 

    Siffrorna kommer från Statistiska Centralbyrån (SCB) och Arbetsförmedlingen. 

  • När du studerar fritidspedagogutbildningen studerar du ämnet fritidspedagogik. Utbildningen innehåller bland annat kurser inom språkutveckling, utomhuspedagogik, dramapedagogik och andra estetiska uttryckssätt. Du har även praktik.

    I alla lärarprogram ingår en utbildningsvetenskaplig kärna som är uppdelad i tre delar: Skolan i samhället, eleven i skolan samt undervisning och utveckling. 

  • En fritidspedagog kan förutom att arbeta på ett fritidshem i grundskolan även jobba med barn på exempelvis en fritidsgård eller på ett behandlingshem. 

Josephine Lindgren
Josephine Lindgren
Digital Project Manager

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2023-05-26

Så blir du lärare

Är du intresserad av undervisning och vill jobba med människor? Då kan läraryrket vara rätt för dig! Läs mer om vad läraryrket innebär hur du utbildar dig till lärare.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-05-26

Yrken inom pedagogiskt arbete

Vill du ha en karriär inom pedagogiskt arbete? Ta reda på mer om vilka yrken som finns, vad de innebär och vilken utbildning som passar.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-05-29

Så blir du förskollärare

Vill du arbeta med barn och deras första tid i skolgången? Läs mer om yrket förskollärare och se vilken utbildning du behöver.

Läs mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in