Visa studentum.se som: Mobil
Framtidens arbetsliv - 7 framtidsjobb

Framtidens arbetsliv - 7 framtidsjobb

Hur ser framtidens arbetsliv ut? Det är en omdiskuterad fråga som många vill veta svaret på. Trygghetsrådet (TRR) har i sin rapport Framtidens arbetsliv är här listat yrken som de tror kommer vara aktuella inom en snar framtid. Låt dig inspireras att tänka om och tänka nytt. För en sak kan vi vara helt säkra på, och det är att förändring är det enda konstanta. Här är en lista med några möjliga framtidsyrken!Framtidsyrke 1: Distansare

Teknologin har förenklat för medarbetare att arbeta utanför kontoret och välja hur, var och när arbetet ska utföras. Etableringen av AR och VR gör det möjligt för ännu fler yrken att utföras på distans, några exempel är tekniker och montörer. Det innebär att allt fler kan bestämma över sin arbetssituation, men också att de företag som finns på svårtillgängliga platser eller med begränsad möjlighet att flytta på sig kan få professionell hjälp. Flera studier visar att medarbetare som arbetar hemifrån ofta är mer nöjda och många gånger ökar produktiviteten.

Exempel på kompetens som kan behövas:Framtidsyrke 2: Gig-manager

I takt med att allt fler blir egenföretagare, frilansare och distansare (läs framtidsyrke 1 ovan) och styr över sitt eget arbete ökar också utmaningarna med att vara sin egen, till exempel svårigheter att få en jämn inkomst och ökad risk för utbrändhet. Där kommer en gig-manager in i bilden! Som gig-manager arbetar du för att ”gigaren” ska ha en mer hållbar verksamhet och arbetstillvaro genom att finnas till hands och hantera både praktiska och mentala delar av arbetslivet. Några exempel på arbetsuppgifter är att till exempel se till så att det finns kontinuerliga uppdrag som säkerställer en jämn inkomst, etablera struktur och utbilda samt coacha inom affärsutveckling och kommunikation.   

Exempel på kompetens som kan behövas:


Framtidens arbetsliv

Framtidsyrke 3: Robot-personlighetsdesigner

Utveckling och användandet av sociala robotar blir allt vanligare på arbetsplatser vilket krävs utvecklare som kan designa och forma robotarnas personligheter för att säkerställa att de fungerar bra med kollegor och representerar företagets värderingar. Några exempel på arbetsuppgifter kan vara att studera och förstå sig på socialt samspel och att analysera företagets kultur och varumärke för att lyckas designa robotens personlighet på rätt sätt.

Exempel på kompetens som kan behövas:Framtidsyrke 4: Klimatrevisor

I den hållbara framtiden räcker det inte att redovisa sina ekonomiska resultat, det kan också vara krav på att även redovisa sitt avtryck på världen. För att göra det krävs det klimatekonomisk kompetens vilket många företag saknar och då behöver ta in extern hjälp både för att analysera och redovisa sina hållbarhetssatsningar. Några arbetsuppgifter kan vara att följa, analysera och rapportera företags klimatavtryck och ta fram strategier för att minska klimatpåverkan.

Exempel på kompetens som kan behövas:Framtidsyrke 5: Vertikalodlare

Jordens befolkning ökar och allt fler flyttar in till städerna. Det innebär också att det behövs allt mer hållbara odlingsalternativt. Vertikalodlaren är framtidens bonde som arbetar lokalt, klimatsmart och tar hjälp av nya teknologier för att ta fram hälsosamma och klimatsmarta råvaror. Vertikalodlaren arbetar också med att skapa nya odlingssätt.

Exempel på kompetens som kan behövas:Framtidsyrke 6: Molnvakt

I framtiden kommer många företag att hantera stora mängder känslig data. För att säkerställa att datan hanteras korrekt och behålls säker behövs en molnvakt. Som molnvakt kommer du att administreramoln och förhandla fram den bästa molnlösningen för ett företag, både ur ett hållbart, säkert och kommersiellt avseende. 

Exempel på kompetens som kan behövas:


Oldfluencer

Framtidsyrke 7: Oldfluencer

I Sverige blir vi allt äldre och tiden som pensionärer förlängs. Bilden av en pensionär börjar förändras och gå från att tidigare vara en tid då man drar sig tillbaka till att vara starten på en ny aktiv period i livet. Ett exempel på det är att många äldre är mer aktiva på sociala medier och delar med sig av sina liv och inspirerar andra till en social och aktiv livsstil. Som oldfluencer kan du också testa och utvärdera produkter och tjänster och skapa sociala mötesplatser.

Exempel på kompetens som kan behövas:


Förhoppningsvis har du nu fått inspiration att ta steget till ditt framtida arbetsliv. Är du ändå lite osäker på vad du ska plugga? Missa inte att göra vårt yrkestest! 

Till yrkestest

Vi önskar dig stort lycka till! 

Källa: Trygghetsrådet

Senast uppdaterad: 01 jul 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-03-07

Omöjligt att komma in på läkarprogrammet - eller?

Läkarprogrammet är en av de populäraste programmen bland universitet- och högskoleutbildningar och det kan vara svårt att komma in även om man har höga betyg. Om betygen inte räcker till så finns det en lösning - alternativt urval. Vi på Studentum har pratat med Julia Ekman som kom in på läkarprogrammet via alternativt urval. Hon berättar om processen för att komma in på läkarprogrammet på Karolinska Institutet!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-08-06

Vill du plugga utomlands? Åk på ett utbyte!

Else Mikkelsen Båge pluggar medie- och kommunikationsvetenskap och journalistik vid Uppsala universitet. Hösten 2018 gjorde hon ett utbyte inom programmet och åkte till Skottland för att studera på The University of Edinburgh. Läs mer om hennes upplevelse här!
Artikeln är ett gästinlägg skriver av Studentjob.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-12

Första antagningsbeskedet - vad behöver du ha koll på?

Den 11 juli kommer första antagningsbeskedet för dig som sökt utbildningar på universitet och högskola! Oavsett om du har kommit in på din utbildning eller är reserv så finns det en del praktiska saker att ha koll på. Vi har samlat den viktigaste informationen här!

Läs mer
Logga in
Vår Facebook
Nyhetsbrev
Prenumerera på nyhetsbrev om studier från studentum.se