Visa studentum.se som: Mobil

Fem tips på hur du får A på tentan

Fem tips på hur du får A på tentan

Oavsett om du har skrivit många tentor tidigare eller om det är första gången kan det vara svårt att veta hur du får högsta betyget. Var lugn, här är tipsen du behöver för att få ett A på tentan!

1. Planera pluggandet
Hur trist det än låter så är planering en viktig del för att få ett bra betyg. Gör ett schema där du skriver upp hur många timmar per dag du ska plugga och när. Ett tips i början är att lägga ungefär lika mycket tid som en arbetsdag. Glöm inte att planera in pauser för mellis och tid för annat, det är viktigare än du tror! Tv-spel, träning eller en runda på stan? Planera in det också!

2. Vad fungerar bäst för dig?
I soffan hemma, i det gemensamma korridorsköket, på ett fik eller på biblioteket? Själv eller tillsammans med andra? Testa dig fram för att se var och hur du lär dig bäst, men var inte rädd för att variera dig. Nya intryck gör att du minns lättare.

3. Ta hand om dig själv
Glöm inte bort att ha roligt även under tentaperioderna, att tänka på annat är bra för inlärningen. Så unna dig en utgång med kompisarna eller åk hem till familjen och bli bortskämd. Bara att prata om annat med kompisarna för en timme kommer göra att du slappnar av. Och glöm inte att sova!

4. Gör något kul av det
Försök göra tentapluggandet roligt! Samla kompisarna och ha en frågesportskväll om det ni ska lära er, lägg en tia var och skramla ihop till en billig vinflaska som vinnaren får. Förhör varandra på gymmet, den som svarar fel får göra tjugo armhävningar.

5. Fira efteråt!
Det viktigaste av allt är att fira när tentan är gjord! Tänk på att även om du inte får ett A så har du gjort ditt bästa och är värd en riktig pangkväll. Om det skulle gå riktigt illa så får du snart får en chans till omtenta och det är också värt att fira!

Nu vet du hur du ska lägga upp ditt plugg inför tentaperioden. Vill du ta del av flera smarta tips för dig som student? Ta dig vidare med knappen nedan!

Mer tips finns här! 

Senast uppdaterad: 15 okt 2018

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-02-13

I samarbete med FUF: Hitta en praktikplats där du kan göra skillnad!

Artikeln är skriven av Föreningen för Utvecklingsfrågor (FUF). Hitta en praktikplats där du kan göra skillnad! Vill du jobba för att göra världen bättre men upplever att marknaden är tuff? Ett bra steg in i arbetslivet är att göra praktik. Läs mer om hur du kan hitta en praktikplats här! 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-11-09

Bli grym på vad som helst!

Om underbarnet Mozart hade levt idag hade han klassats som medioker bland dagens hårt tränade, unga pianister. Idag vet forskare mer om vad som krävs för att bli grym på något – här är svaret på hur du kan bli grym på vad som helst!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-02-28

Digitala medier i utbildning

Det finns många fördelar med att blanda in digitala inslag i dagens, generellt sett fortfarande väldigt traditionella, undervisning.Utvecklingen fortsätter framåt med raketfart och nu för tiden växer ungdomar upp med digitala medier som en naturlig del av vardagen, det kommer även att vara en lika självklar del i deras framtida arbetsliv, oavsett hur mycket som kommer från skolan.

Läs mer
Logga in
Vår Facebook
Nyhetsbrev
Prenumerera på nyhetsbrev om studier från studentum.se