Visa studentum.se som: Mobil

Allt du behöver veta om sen anmälan för VT 2021

Har du planer på att studera till våren men insett att sista datumet för ansökan passerat? Redan till hösten ska du mer eller mindre ha klart för dig vad du vill studera nästa vår, och det är lätt hänt att man glömmer bort sig med alla datum som gäller. Men det behöver inte innebära att tåget gått för dina framtida planer. Många skolor har utbildningar som är öppna för sen anmälan för dig som vill studera under vårterminen 2021. Med denna artikel kan vi förhoppningsvis kunna guida dig rätt i antagningsdjungeln. Häng med!

Är du behörig till en utbildning som är öppen för sen anmälan går det alltså att söka trots att sista ansökningsdatumet har passerat. Tänk bara på att alla utbildningar är öppna för sen anmälan, så läs noga igenom den information som står för utbildningen du intresserat dig för. I regel behandlas de som ansökt i tid först och gör du en sen anmälan på en utbildning eller kurs bestämmer skolan när din ansökan kommer att behandlas. När dina sena ansökan har behandlats får du ett bekräftelsemejl med antagningsbesked.

Många skolor ger en andra chans

De flesta universiteten och högskolorna har öppet för sen anmälan efter att sista datumet har passerat. Men en del av skolorna öppnar inte för sen anmälan förrän efter att det första antagningsbeskedet blivit publicerat. Detta sker vanligtvis i december för dig som tänkt studera vårterminen 2021. Därför är det extra viktigt att du håller koll på den eller de skolor du sökt till, om just din drömutbildning öppnar upp för sen anmälan. Nedan listar vi de skolor som öppnar för sen anmälan först efter att första antagningsbeskedet har skickats ut:

 • Stockholms universitet
 • Lunds universitet
 • Mälardalens högskola
 • Umeå universitet
 • Högskolan i Skövde
 • Linköpings universitet
 • Uppsala universitet
 • Göteborgs universitet

Även om universitet eller högskolan du sökt till tar in sena anmälningar är det dock ingen garanti för att du kommer in. Det är mer av en bekräftelse på att det finns lediga platser och i slutändan handlar som alltid om att du har den behörighet som krävs för kursen eller utbildningen.

Ändrat dig? Lämna återbud!

Skulle det vara så att du inte längre är intresserad av platsen du blivit antagen till, ska du lämna ett återbud. Detta är extra viktigt för andra som sökt utbildningen då de kan få din plats istället. Dessutom blir universitet och högskolor informerade om att du inte kommer delta och kan därmed ta bort dig från eventuella kontaktlistor. För att lämna återbud behöver du besöka Mina sidor på antagning.se.

Viktiga datum att hålla reda på:

 • 15:e september - Anmälan öppnar
 • 15:e oktober - Sista anmälningsdag för de utbildningar du vill söka
 • 2:a november - Sista dag att betala anmälningsavgift
 • 1:a december - Sista kompletteringsdag
 • 10:e december - Antagningsbesked med svarskrav
 • 16:e december - Sista dagen att lämna svar
 • 21:a december - Andra antagningsbeskedet

Det kan kännas snopet att ha glömt sista dagen för ansökan till din drömutbildning, men det behöver inte betyda att loppet är kört. Se till att läsa på om den eller de utbildningar du sökt och var inte rädd att höra av dig till skolan om du undrar någonting mer. Lycka till!

Till Universitet- & högskoleutbildningar

*Källa Antagning.se

Senast uppdaterad: 18 nov 2020

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2014-03-21

Studera i Kanada

Kanada är världens nästa största land till ytan och består av tio provinser. Vissa delar av Kanada pratar faktiskt franska, så här kan du studera både på engelska och franska. Om du vill studera i Kanada kan du förvänta dig en hög levnadsstandard och även högkvalitativa utbildningar. I Kanada hittar du flertalet internationellt erkända universitet som erbjuder allt mellan himmel och jord. Här kan du läsa mer om det kanadensiska utbildningssystemet.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-10-12

Studera på Irland

Irland - den gröna ön, känd för sina idylliska landskap, internationella huvudstad, pubar och vänliga invånare. Irlands utbildningssystem tillhör faktiskt topp tio i världen och flertalet internationella storföretag har sina europakontor här. Är du intresserad av att åka hit och studera? Här kan du läsa mer.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-05-07

Hur pluggar du bäst på distans?

Just nu rekommenderas alla skolor från gymnasiet och uppåt att hålla undervisning på distans på grund av det rådande coronaviruset. Hur van är du att plugga hemifrån? Vi listar våra bästa tips för att plugga effektivt på distans!

Läs mer
Recensionspolicy

recensionspolicy studentum.se

Vill du lämna en recension om en skola eller en utbildning på studentum.se? Kul! Då bidrar du med att hjälpa andra att hitta den utbildning som passar dem bäst. Läs gärna vår recensionspolicy om hur vi godkänner och publicerar recensioner.

Ladda ner recensionspolicyn här!

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in