Visa studentum.se som: Mobil

Vad är viktigt när du väljer vilken stad du ska plugga i? Gör vår undersökning (max 2 min) och var med och utse Sveriges bästa studiestad! 🎓

7 saker ett fackförbund kan hjälpa dig med under studietiden

7 saker ett fackförbund kan hjälpa dig med

Många studenter tror kanske att ett medlemskap i ett fackförbund bara är till för den som arbetar heltid. Det är helt fel. Ett fackförbund kan göra mycket för dig som extrajobbar vid sidan av dina studier och dessutom har fackförbunden många schyssta erbjudanden som förbättrar och förenklar din studietid.

Här är sju anledningar till varför det är en bra idé att gå med i ett fackförbund redan som student signerat Filip Svensson på sajten Fackförbund.com.

1. Du kan få pengar till kurslitteratur
Det sägs att studenter lever knapert, men om du är medlem i ett fackförbund kan du få lite extra klirr i kassan. Hos många fackförbund kan du som studentmedlem få pengar till kurslitteratur eller ersättning för andra förbrukningsvaror som behövs under studietiden. Hur mycket du får och vad du får varierar mellan olika fackförbund.

2. Du får rabatt på massa roliga saker
Studietiden ska inte bara gå åt till att plugga, du ska ha roligt under tiden också. Fackförbunden har löst problemet med pengabrist genom att erbjuda studentmedlemmar mängder med bra rabatter på allt från fjällstugor och hotell till böcker och tidningar.

3. Du får gå på spännande seminarier
Om du vill lära dig något nytt och lyssna på spännande föreläsare är ett studentmedlemskap i ett fackförbund något för dig. De flesta förbunden erbjuder nämligen seminarier som du kan boka in dig på utan extra kostnad.

Gå på spännande seminarium

4. Du kan ansöka om stipendier
Många fackförbund har stipendier som du kan söka, ofta i slutet av din studietid. Hur mycket du kan få varierar mellan olika fackförbund. Unionen har till exempel ett uppsatsstipendium som du kan söka med din kandidat-, magister-, eller masteruppsats. Vinnaren får 10 000 kronor.

5. Du kan få hjälp att skriva ditt cv
Om du ska söka ett sommarjobb vill du kunna visa upp ett cv över allt du har gjort. Ditt fackförbund kan hjälpa dig att skriva ett perfekt cv och ge dig massa värdefulla tips inför en kommande arbetsintervju.

6. Du får samma fördelar som alla icke studerande medlemmar
Som studerande medlem har du rätt till samma förmåner som icke studerande medlemmar. Om du jobbar extra, vilket många studenter gör, har du rätt att få hjälp och rådgivning med allt vad gäller lön och anställningsvillkor på din arbetsplats.

7. Det är nästan gratis
Som studentmedlem i ett fackförbund kan du räkna med en betydligt lägre medlemsavgift än för arbetande medlemmar. Hos vissa fackförbund kostar inte medlemskapet mer än 100 kronor för hela din studietid. Det är billigt, till och med för en fattig student.

Senast uppdaterad: 07 mar 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-07-05

Så får du ditt CSN att räcka längre

Studiemedlet från CSN är ett välkommet inslag på kontot för de flesta studenter när det kommer den 25:e. För många ekar det tomt i plånboken sista veckan i månaden. Men att få studielånet och bidraget att räcka hela månaden ut är ingen omöjlighet - läs våra bästa tips!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-08-05

Psykisk ohälsa - studenter extra utsatta

Ångest är något som alla mer eller mindre känner ibland. Men studenter är extra utsatta och en ny sammanställning från Folkhälsomyndigheten visar att varannan student mellan 18-29 upplever psykisk ohälsa. Hur kan man då göra för att dämpa ångesten? 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-11-14

Från höstdepp till höstpepp!

Mörkt, kallt - och deppigt. Känner du peppen? Inte? Du är långt ifrån ensam. Vi vill hjälpa dig att vända höstdepp till höstpepp, nu kör vi!

Läs mer
Recensionspolicy

recensionspolicy studentum.se

Vill du lämna en recension om en skola eller en utbildning på studentum.se? Kul! Då bidrar du med att hjälpa andra att hitta den utbildning som passar dem bäst. Läs gärna vår recensionspolicy om hur vi godkänner och publicerar recensioner.

Ladda ner recensionspolicyn här!

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in