Svara på vår undersökning och var med och tävla om ett presentkort värt 295 kronor på SF Anytime! 🎦🍿 Gör undersökningen här ➡️

5 yrken för dig med god syn

Att ha nedsatt syn är vanligt och de flesta av oss kommer någon gång i livet att behöva glasögon eller linser för att se ordentligt. Oftast är det ingenting som ställer till större problem, men det finns faktiskt vissa yrken som kräver att du ser bra. Här listar vi fem yrken med synkrav!

När spelar synen roll?

I de allra flesta yrkesgrupper är det ingen fara att inte ha perfekt syn. Du kan ha glasögon eller linser, och det försvårar oftast inte ditt arbete att se lite suddigt. Men i vissa yrkesområden spelar det större roll. Att en pilot eller lokförare, som ska ha uppsikt långt framför sitt fordon, måste ha bra synskärpa för att kunna utföra sitt arbete känns exempelvis ganska självklart. Det är också viktigt att en elektriker kan skilja på en gul och en röd kabel, för att undvika att sätta sig själv och andra i fara. 

Vad är synskärpa?

Det vanligaste synkravet är att du har bra synskärpa. Man kan säga att synskärpa är ett mått på ögats upplösningsförmåga, vilket mäts på en skala från 0,1–2,0. Om du kan läsa den nedersta raden på optikerns syntavla har du synskärpa 2,0. Vid synskärpa 1,0 kan du läsa en bils nummerplåt på ungefär 50 meters avstånd, enligt Optikerförbundet. Det är den syn som majoriteten av befolkningen uppnår. 

Vad är färgblindhet?

För vissa yrken räcker det inte med bra synskärpa – du kan inte heller vara färgblind. Personer som är färgblinda har svårt att skilja färger från varandra. Den allra vanligaste formen av färgblindhet är att du har svårt att skilja på röda och gröna färger, men du kan också ha svårt att skilja på blå och gula färger eller inte se färg över huvud taget. Det är vanligare att män är färgblinda än kvinnor. Mer än 4% av män har någon form av färgblindhet gentemot mindre än 1% av kvinnor.

synkrav utbildning

5 yrken med synkrav

1. Yrkeschaufför

 

Till kategorin yrkeschaufför hör till exempel buss-, taxi- och lastbilschaufförer. För att kunna ta de körkort som krävs för att köra ditt fordon krävs att du uppfyller vissa synkrav. Du måste bland annat ha 0,8 i synskärpa på ditt bästa öga och minst 0,1 på ditt sämsta. För att bli taxichaufför måste du också ha 0,8 i synskärpa när du tittar med båda ögonen samtidigt. Alla dessa krav gäller också för dig som vill bli brandman, eftersom du måste ha ett liknande körkort för att få köra en brandbil! 

Vill du bli yrkeschaufför?

2. Pilot och flygledare

Flygplan tar sig fram snabbt genom luften och det är viktigt för besättningen att ha bra avståndsseende för att upptäcka potentiella hinder eller faror. Därför ställs vissa krav på din syn som pilot men även för dig som arbetar som flygledare. Du måste till exempel ha en samsyn på minst 1,0 samt synskärpa på 0,7 med eller utan glasögon. Också för dig som vill arbeta som kabinpersonal krävs det att du har en synskärpa på 0,7. Inom alla dessa yrken behöver du också ha normalt färgseende. 

Vill du bli pilot eller flygledare?

3. Polis

För att kunna arbeta som polis krävs det att du har en synskärpa på minst 0,8, med eller utan glasögon. Du måste också ha ett normalt färgseende. För synskärpa med korrektionsglas gäller 0,1.

Vill du utbilda dig till polis?

4. Båtbesättning

För arbete på båt krävs också att du har bra syn eftersom det är viktigt att tidigt kunna se faror som dyker upp. För däckspersonal som tillhör säkerhetsbesättningen (exempelvis befälhavare, utkik och styrman) krävs att du har bra färgseende och mörkerseende samt att du har minst 0,5 och 0,7 i synskärpa på vardera öga. Kravet på synskärpa gäller med eller utan glasögon, men synskärpan för båda ögonen samtidigt utan hjälpmedel måste också vara minst 0,2. 

Vill du istället arbeta som lots och hjälpa båtar i hamn krävs en synskärpa på 0,8 utan glasögon eller 0,2 med. Även här är färgseende viktigt. 

Vill du arbeta inom sjöfart?

5. Lokförare

Precis som för andra yrken där man framför ett stort fordon är det viktigt för en lokförare att ha bra syn på långt håll. Tillsammans måste ögonen ha en synskärpa på 1,0, och för det öga med sämst syn är gränsen 0,5. Även vid spårarbete eller arbete i tunnelbana krävs normalgod syn. 

Vill du gå en järnvägsutbildning?

Fler yrken där synen är viktig

Utöver dessa yrken finns det andra områden där syn inte är ett krav, men där det ändå är bra att ha god syn. Ett exempel är visuella yrken som målare, florist, eller grafiker där det är lättare att göra ett bra jobb om du har bra färgseende. Ett annat exempel är tandläkare. Där är små detaljer viktiga, och det är bäst om du klart och tydligt kan se tänderna du ska undersöka.

Men oavsett hur bra eller dåligt du ser behöver du inte vara orolig! Det finns väldigt få yrken där det inte är möjligt att använda hjälpmedel som glasögon eller linser för att uppnå synkraven. Så låt inte en nedsatt syn stoppa dig från att nå ditt drömyrke!

Du hittar mer information om olika yrkens synkrav på Alltomlinser.se.

Senast uppdaterad: 18 mar 2020

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2018-10-25

Hitta ditt yrke - Hud och Spaterapeut

Sinikka Linna kände efter ett omväxlande yrkesliv att hon ville göra något nytt. Med sitt stora intresse för egenhudvård och hälsa blev valet självklart och hon började utbildningen till Auktoriserad Hud och Spaterapeut.
– Just nu är jag i startgroparna att öppna min egen hudsalong i Västerås.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-04-14

Hitta ditt yrke - Kvalificerad säljare för optikbranschen

Gillar du människor, att prata och att jobba med försäljning? Gör som Karolina Sandgren, 30, och utbilda dig till Kvalificerad säljare för optikbranschen på Norrtälje OptikCentrum.
- Det finns så många möjligheter! Vi är ett par stycken i klassen som har valt att gå lite olika vägar i branschen, förklarar hon.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-03-15

10 populäraste utbildningarna just nu

Vill du veta vilka som är de populäraste utbildningarna just nu? Vi har sammanställt de utbildningar som varit mest eftertraktade under våren. Ta en titt på topplistan och bli inspirerad.

Läs mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in