Visa studentum.se som: Mobil

5 populära YH-utbildningar

Vill du gå en utbildning där du kommer ut i arbetslivet direkt efter din examen? Då passar en YH-utbildning dig! Det finns många olika spännande utbildningar och yrken att välja mellan - inspireras av vår topplista på YH-utbildningar som är mest populära att studera just nu!

1. YH-utbildningar inom Vård/Omsorg

Det finns många olika YH-utbildningar för dig som vill jobba inom vård och omsorg. Några exempel på särskilt populära utbildningar är apotekstekniker, medicinsk sekreterare, tandsköterska och specialistundersköterska med olika inriktningar. Arbetsförmedlingen bedömer att det finns mycket stora möjligheter att få jobb inom de flesta vårdyrkena, både inom ett år och fem år. Inom de yrken som nämns ovan kan du förvänta dig en månadslön mellan ca 28 000 - 31 000 kronor.

Hitta din YH-utbildning inom Vård/Omsorg här

2. YH-utbildningar inom Data/IT

Ett annat utbildningsområde som är populärt är Data/IT! Om du är intresserad av att jobba som till exempel utvecklare inom Java, .NET eller som IT-säkerhetsspecialist ska du studera en utbildning inom Data/IT. Arbetsförmedlingens prognos visar att det finns stora till mycket stora möjligheter att få jobb inom IT-branschen. Som mjukvaru- eller systemutvecklare kan du förvänta dig en månadslön på 46 500 kronor medan en UX-designer tjänar 45 500 kr och en IT-säkerhetsspecialist 49 700 kronor.

Hitta en YH-utbildning inom Data/IT

3. YH-utbildningar inom Ekonomi

Vill du jobba med redovisning, bokföring och siffror? Då ska du gå en YH-utbildning inom ekonomi! Det finns många olika inriktningar inom ekonomiområdet, men några av de mest populära utbildningarna är redovisningsekonom, lönespecialist och fastighetsförvaltare. Prognoserna för yrken inom ekonomibranschen ser lite olika ut, men för yrken som lönespecialist/administratör och redovisningsekonom finns det stora möjligheter att få jobb inom både ett år och fem år. En redovisningsekonom har en månadslön på 39 000 kr.

Visa alla YH-utbildningar inom Ekonomi

4. YH-utbildningar inom Teknik

Är du intresserad av teknik och utveckling? Teknikbranschen är ett brett område som hela tiden utvecklas. Några populära utbildningar inom teknik är VVS-ingenjör, drift- och fastighetstekniker och tekniker inom områden som elektronik, energi och transport. Inom många yrken finns det en brist på arbetskraft och därav många lediga jobb. Som exempelvis VVS-ingenjör tjänar du 35 600 kronor i månaden.

Hitta en YH-utbildning inom teknik

5. YH-utbildningar inom Bygg/Anläggning

För dig som vill jobba inom ett yrke där du får vara med och bygga framtidens samhälle så finns det flera olika utbildningar att välja mellan. Du kan exempelvis utbilda dig till byggnadsingenjör, anläggningsingenjör och bygglovshandläggare. Det råder en brist på utbildad personal inom byggbranschen, så möjligheterna att på jobb efter utbildningen är goda. Tekniker och ingenjörer inom bygg har en genomsnittlig månadslön på 42 500 kronor.

Här hittar du alla YH-utbildingar inom Bygg/Anläggning

Källor: Arbetsförmedlingen.se, scb.se

Senast uppdaterad: 01 jul 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-11-30

Inte redo för en lång utbildning? Gå en enskild kurs på yrkeshögskolan!

Känner du dig inte redo för att gå en längre utbildning? Eller vill du bara utveckla din kompetens inom ett visst ämne? Då kan en enskild kurs på yrkeshögskolan passa dig!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-03-23

Behörighet till yrkeshögskolan

Har du hittat en YH-utbildning som du vill ansöka till? Vad roligt! För att kunna ansöka behöver du uppnå grundläggande behörighet och ha vissa särskilda förkunskaper - vi reder ut allt du behöver veta.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-06-04

7000 nya studieplatser på korta YH-utbildningar

Myndigheten för Yrkeshögskolan (MYH) har beslutat om att inför en ny utbildningstyp som kallas korta YH-utbildningar. Den nya utbildningstypen är kurser eller kurspaket som är mer flexibla än vanliga YH-utbildningar. Vi har samlat information om de nya utbildningarna för dig som vill söka!

Läs mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in