Svara på vår undersökning och var med och tävla om ett presentkort värt 295 kronor på SF Anytime! 🎦🍿 Gör undersökningen här ➡️

4 effektiva sätt att bli mentalt starkare

4 effektiva sätt att bli mentalt starkare

Många av oss kan säkert känna igen sig i att man ibland inte är förmögen att förändra och påverka sin omgivning. Inte minst i dagens samhälle då man ständigt matas med stora mängder information som stör koncentrationen. Man kan befinna sig i en period då man saknar motivation eller inte kommer till skott, och idéer förblir endast idéer. Oavsett vad du har för roll på en arbetsplats kan möten kännas meningslösa eller att man bara pratar förbi varandra. Hur vore det inte att med hjälp av rätt verktyg, kunna påverka sin omgivning till det bättre?

Konflikter är nästintill oundvikligt på en arbetsplats. Men det finns möjlighet att skapa förutsättningar för att undvika onödiga missförstånd. Att förstå sig själv och sin omgivning kan göra att vi undviker att prata förbi varandra, och det handlar i stor grad om att lära sig reflektera för att bli medveten om varför man tänker som man gör. Vi är alla programmerade med olika vanor och för att kunna påverka dessa krävs träning. Man brukar tala om fyra olika operativa färdigheter: tanketräning, moitvationsträning, kommunikationsträning och ledarskapsträning. Genom att kompetensträna dessa kan du utveckla dig själv på ett såväl professionellt som privat plan, och genom det kunna utnyttja just dina resurser på ett mer effektivt sätt.

Nedan tar vi upp fyra generella områden man kan utvecklas inom för att öka motivationen och bli mer effektiv:

  • Tanketräning – Något som kan ta fokus ifrån oss idag är just informationsöverflödet. Växande mailinkorgar och otaliga nyhetsbrev kan vara lika stressande som en ständigt plingande mobiltelefon. Genom olika former av tanketräning kan du återfå koncentration i vardagen och att minimera olika störningsmoment kommer du ha större möjlighet att slutföra arbeten, öka tankekapaciteten och tänka i andra banor!
  • Motivationsträning – Det är inte ovanligt att man någon gång känner sig omotiverad på jobbet eller i plugget – desto större anledning att träna på det! Ofta kan det vara känslor som att man tappat suget och skjuter upp saker. Att hitta uppgifter som du tycker är kul och jobba med saker du brinner för, kan hjälpa både din motivation och drivkraft!
  • Ledarträning – Oavsett om du ansvarar över ett större projekt på jobbet, eller arbetar med en gruppuppgift i skolan kan du ha stor nytta av att träna på din ledarskapsförmåga. Det behöver inte handla om hur du ska leda andra – du kan ha lika stor nytta av det på ett individuellt plan. Hitta olika inspirationsverktyg och strategier för en mer resultatskapande kommunikation. På så vis kan själv behålla kraft och fokus och skapa en effektiv känsla inom gruppen.

Till utbildningar inom Ledarskap / Organisation

  • Kommunikationsträning – Det är inte ovanligt att missförstånd och brist på kommunikation leder till konflikter. Att lyssna och ställa tydliga frågor om något är oklart är superviktigt. Förmågan att förstå varandras olikheter och respektera dessa är också något du kommer vinna på i längden. Känner du dig frustrerad eller oförmögen att påverka situationen, stanna då upp och reflektera över omgivningen. Och prata. Det är ofta inte svårare än så.

Att träna på sin mentala förmåga är precis som att gå på gymmet. Det är en färskvara och din kompetensträning kräver kontinuitet. Men med enkla medel kan du bli mer uppmärksam på dig själv och din omgivning, och skapar de bästa förutsättningarna för att påverka olika situationer!

Denna artikel är ursprungligen skriven av PMI. PMI grundades 1969 och är idag världens ledande organisation för personer som är intresserade av projektarbete och professionell projektledning.

Senast uppdaterad: 20 jun 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2020-05-18

Din checklista för studier utomlands

Att studera utomlands är något som många studenter drömmer om och det är ofta en spännande upplevelse som ger minnen och erfarenheter för livet. Vi delar med oss av de bästa tipsen inför utomlandsstudier!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-11-11

7000 nya studieplatser på korta YH-utbildningar

Myndigheten för Yrkeshögskolan (MYH) har beslutat om att inför en ny utbildningstyp som kallas korta YH-utbildningar. Den nya utbildningstypen är kurser eller kurspaket som är mer flexibla än vanliga YH-utbildningar. Vi har samlat information om de nya utbildningarna för dig som vill söka!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-06-10

UCLA Extension - svårt att komma in och dyrt?

Är du sugen på att studera utomlands? Då kan UCLA extension vara något för dig! Läs mer om kurserna och hör en tidigare student berätta om hur det är att studera på universitet!
Artikeln är ett gästinlägg skrivet av vår systersite Blueberry.nu.

Läs mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in