Utbildning till redovisningsekonom

För varje företag behöver en administrativ hjälte

Inbetalningar, utbetalningar, skatter och moms. Något som finns i nästintill alla företag. Som redovisningsekonom är du navet som ser till att allt det går rätt till. Läs en utbildning till redovisningsekonom och gör något du brinner för!
Visar 1-20 av 27 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-20 av 27 träffar
1
2

Ekonomi och struktur går ofta hand i hand. Redovisningsekonomer är eftertraktade bland de flesta branscher och passar dig som gillar att ha ordning samt ett brinnande intresse för ekonomi. Inbetalningar, utbetalning och annan form av ekonomisk aktivitet på ett företag kräver en person som kan sköta det administrativa. Och det är här du som blivande redovisningsekonom kommer in i bilden!

Vad innebär det att jobba som redovisningsekonom?

Som redovisningsekonom handlar det som sagt om att sköta olika ekonomiska aktiviteter som pågår på var och vartannat företag. Det kan exempelvis handla om att arbetsgivaravgifter, skatter och moms redovisas och betalas inom utsatt tid. Du sköter löpande all redovisning, deklaration och upprätthåller kontinuerlig kontakt med myndigheter. Utöver detta är det även vanligt att du analyserar resultatet av bokslut för att hitta förklaringar på olika utfall. Bokslutsrapporten läggs då fram för företagsledningen att ta del av. En gång om året gör du ett mer omfattande årsbokslut som är en sammanställning av den löpande bokföringen under året.

En redovisningsekonom är ofta anställd direkt hos ett specifikt företag eller i en organisation och ingår då i ekonomiavdelningen. Skulle du bli anställd på en redovisningsbyrå är det vanligast att du får titeln redovisningskonsult. Som redovisningskonsult arbetar du istället mot externa uppdragsgivare.

Som person är det viktigt att vara strukturerad och ha ett ekonomiskt intresse. Med en viktig nyckelroll i organisationen krävs det att du är noggrann, självständig och ansvarstagande. Att arbeta som redovisningsekonom är varierande och utmanande och du kommer på sikt bli expert inom ditt område, vilket är eftertraktat på arbetsmarknaden.

Hur utbildar jag mig till redovisningsekonom?

För att bli redovisningsekonom krävs i allmänhet att du gått en treårig gymnasieutbildning med ekonomisk inriktning, exempelvis ekonomiprogrammet. Ett annat alternativ är att gå en utbildning inom ekonomi på eftergymnasial nivå. Det kan vara till exempel högskoleekonom, civilekonom eller något motsvarande och dessa utbildningar är vanligtvis tre eller fyra år. Du kan även gå en utbildning mot avgift för att bli diplomerad redovisningsekonom, genom att gå en yrkesutbildning.

På senare år har det blivit vanligare att man läser en utbildning till redovisningsekonom genom yrkeshögskolan och får en kombination av såväl praktisk som teoretisk kunskap. Yrkeshögskoleutbildningar har alltid praktikperioder vilket underlättar när du väl ska ta steget ut i arbetslivet. En YH-utbildning till redovisningsekonom är ungefär två år lång.

Vad innehåller en utbildning till redovisningsekonom?

Under utbildningen får du bland annat kunskaper att hantera löpande bokföringsrutiner, redovisning av skatter och avgifter, avskrivningar och värderingsfrågor, upprätthållande av bokslut och deklaration samt analyser av företagets verksamhet med hjälp av olika nyckeltal.

Som studerande får du lära dig att förstå problem och hitta lösningar genom att använda ditt kreativa tänkande. Det finns möjlighet att studera en utbildning fysiskt på plats men många skolor erbjuder även distansstudier för den som vill vara mer flexibel.

Hur ser framtidsutsikterna ut för en redovisningsekonom?

Att arbeta som redovisningsekonom har sina fördelar. Friheten att kunna arbeta inom olika branscher, såväl i privat- som offentlig sektor, är en av fördelarna. Valmöjligheterna är många och oavsett vilken bransch du väljer att fokusera på kan du räkna med att arbetstillfällena är många. Många företag kräver några års arbetslivserfarenhet men det finns även tjänster med lägre krav där du som yrkesutövare får chansen att växa och utvecklas i din roll som redovisningsekonom. Dessutom är det ett yrke som inte är konjunkturkänsligt vilket resulterar i en mer stabil arbetsmarknad för dig som vill studera till redovisningsekonom.

Som redovisningsekonom kan du tjäna mellan 26000 kr och upp till 47500 kr, så lönespannet är ganska brett. Genomsnittslönen som redovisningsekonom ligger på 36900 kr i månaden. Enligt Arbetsförmedlingen råder liten konkurrens på arbetsmarknaden kommande året.*

Förhoppningsvis har du nu lite mer kött på benen kring vad det innebär att studera till och arbeta som redovisningsekonom. Har du inte riktigt bestämt din framtida bana än? Kolla in våra olika inriktningar nedan.

Till utbildningar inom Redovisning / Bokföring

Till Löneadministratörsutbildningar

*Källa: Arbetsförmedlingen

Jämför dina favoriter