Yrkeshögskola – För den jobbsugna doer’n

Du passar bäst på: Yrkeshögskola!

Du passar bäst på: Yrkeshögskola!

Läs mer om de andra utbildningstyperna: Universitet & högskola, Komvux, Folkhögskola, Utlandsstudier, Distansstudier.

Yrkeshögskoleutbildningar (hette tidigare Kvalificerad yrkesutbildning) förkortas ofta till YH-utbildningar och är en kvalificerad utbildning som har nära samarbeten med arbetsmarknadens behov. Varje år måste YH-skolorna ansöka om att få starta sina utbildningar. Det är krav på att YH-utbildningar ska kunna leverera jobb, därför beviljas inga utbildningar som inte täcker ett behov på arbetsmarknaden.

Läs mer om Yrkeshögskolor här!

Många YH-studenter blir erbjudna jobb under praktikperioden

En YH-utbildning är omkring två år lång och har långa praktikperioder där du snabbt får lära dig hur du kan använda dina kunskaper i arbetslivet och får viktiga kontakter inför ditt jobbsökande. Många YH-studenter blir erbjudna jobb på sina praktikplatser redan innan de tagit examen.

Hitta en YH-utbildning som passar dig!

Största anledning till att YH-utbildningarna har blivit så populära är att de innehåller väldigt mycket praktik. Dessa perioder kallas för LIA – Lärande I Arbete. Många utbildningar innehåller upp till en tredjedel praktik. Ofta får eleverna ordna en egen praktikplats, men eftersom YH-utbildningar ordnas i nära samarbete med arbetslivet så har skolorna ett stort kontaktnät som de kan använda till att hjälpa dig att hitta en praktikplats. Många gånger hör företag själv av sig till YH-skolor och erbjuder deras studenter praktikplatser.

Det som skiljer YH-utbildningar från universitetsutbildningar är att de är anpassade efter arbetslivets krav på kompetens och de innehåller mycket praktik vilket ger dig som student mycket goda jobbchanser!

Passar dig som:

  • Snabbt vill ha en examen
  • Vill utbilda dig inom ett område med mycket goda jobbchanser
  • Lockas av tanken av learning by doing
  • Inte vill plugga mer än två år
  • Vill ha ett stort kontaktnät när du tar examen
Senast uppdaterad: 04 jul 2017

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in