Träffa HR-specialisten Lena

Högskolan i Skövde

Lena Karlsson håller just på och byter arbetsplats och bransch, från skogsindustri till hälsoprodukter. Idag jobbar hon som HR-specialist på Metsä Tissue i Mariestad. Där tillverkar man toalettpapper, hushållspapper, näsdukar och servetter med produkton i Mariestad och i Småland.

Den nya arbetsplatsen ligger i Falköping och heter Hela Pharma. Hela Pharma:s idé är att erbjuda hälsoprodukter av hög kvalité till främst den nordiska marknaden. Den huvudsakliga distributionskanal är hälsofackhandeln och några av produkter finns på apotek, internet och inom dagligvaruhandeln. Här kommer Lena ha rollen som personalansvarig från och med 10 april 2012.

System, löneadministration och möten

Lena Karlsson, Metsä Tissue.Dagarna ser olika ut men en hel del tid går åt till att uppdatera systemen, nästan varje dag ska det in fakta om nyanställda, visstidsanställda. I och med att vi har produktion har vi också skiftarbetare då måste det uppdateras i systemet så man hamnar på rätt lön. Det ligger oftast möten inbokade på dagen och dessutom är Lena ansvarig för styrgrupp, jämställdhets- och mångfaldsgrupperna på företaget.

HR-avdelningen är en stödfunktion i organisationen, så mycket arbete görs i samband med cheferna. När företaget ska nyanställa någon är det ofta någon från HR avdelningen som sitter med vid intervjuerna. Det är en liten del av vad som görs i det dagliga arbetet säger Lena.

Såg kopplingen mellan teori och verklighet

Sin tid som student minns Lena som ljus, hon fick sin examen 2010.
– Det var jättekul! Det var en bra mix av kurser och inriktning. Det var ett bra program! Jag kände hela tiden att jag skulle ha nytta av det vi läste ute i arbetslivet. Jag hade jobbat flera år innan jag började läsa och såg tydligt kopplingen mellan studier, teori och verklighet.

Mentorskapsprogrammet helt avgörande

Helt avgörande för hennes karriär var den kontakt hon fick med branschen redan under studietiden.
– Medan jag läste gick jag med i mentorskapsprogrammet på Högskolan i Skövde. Mentorn jag fick då är min nuvarande kollega! Jag fick under studietiden gå med lite på Metsä Tissue och direkt efter min examen fick jag en projektanställning. För mig var mentorskapsprogrammet helt avgörande för min karriär.