Visa studentum.se som: Mobil

COVID-19 - hur påverkas ditt utbildningsval? Vi samlar artiklar och information om coronviruset och skolan. Läs mer här!

Student berättar om studier i Poznan

Agder Vitenskapsakademi

21-åriga Heza Dilan går tandläkarprogrammet vid PUMS (Poznan University of Medical Sciences) i Polen. Han är nu inne på sitt tredje år av den fem år långa utbildningen. När han är klar med sina studier vill han öppna egen klinik. Heza berättar att PUMS är en bra skola med duktiga lärare och hög kvalitet.

Tandläkarstudent i PolenHeza valde tandläkarutbildningen av flera anledningar. Han ville jobba inom medicin och arbeta med händerna, men samtidigt inte ansvara för människors liv.
– Jag valde PUMS eftersom jag hade läst mycket bra om skolan och så ville jag testa att studera utomlands, säger Heza.

Tandläkarprogrammet vid PUMS kombinerar praktik och teori under många kurser. Man läser först teorin under några veckor och har sedan praktik. Heza menar att utbildningen är tuff, men så länge man går in för det så klarar man det.
– Under första året läste vi grundmedicin - anatomi, biofysik, kemi, histologi etcetera - precis som medicinstudenterna. Under andra året läste vi mer tandläkarrelaterade ämnen och fick praktisera på huvudmodeller, plasttänder och utdragna tänder. Nu under tredje året har vi börjat ta emot patienter på vår klinik.

Heza berättar att majoriteten av lärarna är stränga men rättvisa och han trivs i lokalerna.
– Om du kommer till en lektion och är förberedd så blir du bra bemött av lärarna. De nyare lokalerna är väldigt bra, medan de äldre har vad som behövs men är lite slitna. I klassen är det sociala väldigt bra. Eftersom alla befinner sig i ett främmande land blir sammanhållningen väldigt god.

– Det var lite läskigt att flytta till ett nytt land eftersom man inte kände någon, men alla var ju i samma båt och man träffade fort nya vänner. Jag bodde i studenthemmet första månaden men trivdes inte så bra där så då valde jag att flytta in i en lägenhet med en rumskamrat. Vad gäller fritidsaktiviteter så är Poznan en väldigt intressant stad med många bra restauranger, köpcentrum, pubar och uteställen.

Heza menar att nya de som planerar att söka till tandläkarprogrammet vid PUMS måste vara beredda på att utbildningen är tuff och kan ta mycket på krafterna, speciellt under tentaperioderna. Men han menar också att det definitivt är värt det.
– Det roligaste jag gjort under utbildningen var att jobba i kliniken och få patienter. Det var fantastiskt, vilket också är mitt bästa minne från utbildningen.

Avslutningsvis säger Heza att PUMS är en bra skola med många intressanta människor.
– Även om utbildningen kan vara slitsam så gör upplevelserna du får här att det blir värt det.
Läs mer om Tandläkarprogrammet - Poznan, Polen
Läs mer om Läkarprogrammet - Poznan, Polen
Läs mer om Apotekarprogrammet - Poznan, Polen
Läs mer om Fysioterapeutprogrammet - Poznan, Polen

Beställ mer information


Lämna en intresseanmälan om du vill komma i kontakt med Agder Vitenskapsakademi

 Få mer information via mail

 Ickebindande

 Kostnadsfritt

Recensionspolicy

recensionspolicy studentum.se

Vill du lämna en recension om en skola eller en utbildning på studentum.se? Kul! Då bidrar du med att hjälpa andra att hitta den utbildning som passar dem bäst. Läs gärna vår recensionspolicy om hur vi godkänner och publicerar recensioner.

Ladda ner recensionspolicyn här!

Nyhetsbrev
Prenumerera på nyhetsbrev om studier från studentum.se
Logga in