Visa studentum.se som: Mobil

Sixten Bergman - Musiklinjen

Musiklinjen på Sommenbygdens folkhögskola

Sixten Bergman - Sommenbygdens folkhögskola

Sixten Bergman har gått Musiklinjen på Sommenbygdens folkhögskola

"De här två åren på Sommenbygdens folkhögskola har varit de roligaste åren någonsin! Att få möjlighet att spela musik under ledning av så bra lärare och musiker har öppnat mina ögon och öron för musiken på riktigt. Jag har fått tillfälle till att se (och vara förband till) många av Jazz-Sveriges elitmusiker som Erik Söderlind, Rigmor Gustafsson och Georg Riedel. Vi har även fått åka på många inspirerande skolutflykter, bland annat till Stockholm där vi sett fantastiska internationella stjärnor som John Scofield och John Beasley."

- Varför valde du att läsa musik på Sommenbygdens folkhögskola?

Anledningen till varför jag först sökte mig till Sommenbygdens folkhögskola var efter att en ensemble från skolan uppträdde på mitt gymnasie. Jag var redan sugen på att söka till ett par folkhögskolor och tyckte att eleverna som spelade var på en bra nivå. Efter att ha snackat med dem fick jag även veta att gitarrläraren var Johan Nilsson som även undervisar på Lunnevad, vilket var en skola jag tänkt söka till. Och att linjeledaren ledde Linköpings Jazz Orchestra. Kombinationen av att se folk som redan går på skolan spela på en bra nivå och höra vilka fantastiska lärare som fanns på plats var anledningen till att jag sökte mig dit.

- Hur ser du på framtiden efter tiden på Sommenbygden?

Nu i efterhand ser jag klart att tiden på Sommenbygden var jätteviktig för min musikaliska utveckling. Jag fick möjlighet att testa på vad som funkar för mig, och med hjälp av mina lärare hitta min egna väg till hur jag ska fortsätta utvecklas. Många av dem saker jag lärt mig på Sommenbygden jobbar jag på fortfarande, 6 månader efter att jag avslutade mitt andra år, och kommer troligen spendera flera år med att försöka få in all den kunskap som lärdes ut. 

- Vem upplever du att utbildningen passar för?

Utbildningen på sommenbygden är bra på det sättet att den vänder sig till många olika människor. När jag själv började första året var jag väldigt ny på jazz och improvisationsmusik, men det gjorde inget för jag kunde anpassa vad jag gjorde i utbildningen från min nivå. När jag senare blev bättre  fick jag mer möjligheter att göra svårare saker och ta mig ann flera projekt. 

Jag tycker utbildningen på sommenbygden passar bäst för den som är där för att köra sitt egna race och bli den bästa man kan och vill bli. Känner man för det finns det möjlighet att komma ut och spela varje vecka, spendera långa dagar i skolan med övningspass och rep, och få hjälp med ens svagheter och att hitta sin egna grej. Det är man själv som skapar sina möjligheter på sommenbygden, alla förutsättningar finns redan där. 

- Vad är ditt bästa tips till dem som funderar på och är intresserade av att läsa musik på sommenbygden?

Gå in för det ordentligt och använd tiden ansvarsfullt. Ni kommer ha 1-2 jättebra år här och ha mycket roligt ihop, men det är ni själva som väljer hur mycket ni vill utvecklas under tiden här. Ni kommer komma ut som bättre musiker och människor, men till vilken grad avgörs bara på hur mycket tid ni lägger på det. Jag råder er att ta på er många spelningar, fixa jam, dra på konserter ihop, utforska musiken och verkligen leta efter er egna grej. Använd era lärare, dem är fantastiska hela bunten och alla har goda råd och tankar kring hur ni kan göra för att nå era mål.Läs mer om Sommenbygdens folkhögskola

Beställ mer information


Lämna en intresseanmälan om du vill komma i kontakt med Sommenbygdens folkhögskola

 Få mer information via mail

 Ickebindande

 Kostnadsfritt

Recensionspolicy

recensionspolicy studentum.se

Vill du lämna en recension om en skola eller en utbildning på studentum.se? Kul! Då bidrar du med att hjälpa andra att hitta den utbildning som passar dem bäst. Läs gärna vår recensionspolicy om hur vi godkänner och publicerar recensioner.

Ladda ner recensionspolicyn här!

Nyhetsbrev
Prenumerera på nyhetsbrev om studier från studentum.se
Logga in