Om att komplettera på Komvux

23 aug 2012
FRÅGA
Hej! Jag har två frågor.

1. Jag har tagit studenten men var ej behörig till den utbildning jag vill söka, så just nu läser jag de kurser jag behöver på Komvux. Kommer komvuxbetygen att läggas till tillsammans med mina andra betyg i snittet eller kommer de "knuffa bort" några av mina gymnasiebetyg? (Undrar alltså om risken är stor att mitt snitt sänks ifall jag inte gör lika bra ifrån mig på komvux.)

2. Några av kurserna jag läser slutar inte förrän till sommaren, och som jag har förstått det ska man söka till universitetet innan (något datum i) april. Det innebär ju att jag vid den tidpunkten inte är behörig till det jag söker (än), hur funkar det?

Svar:

05 sep 2012

Hej,


Om du läser samma kurs som du redan har läst och inte får ett högre betyg på Komvux kommer ditt gamla betyg att räknas. Får du ett högre betyg räknas det.

Om du redan har en fullständig examen från gymnasiet kommer några kurser att räknas bort när du nu läser in nya. Det är de lägsta betygen som räknas bort när du räknar ut ditt snittbetyg. Men den kurs som eventuellt räknas bort i snittet är ju givetvis fortfarande kvar när det gäller behörighet.

Kort kan man säga att alla kurser du läst kan användas för att komma in på en utbildning, alltså behörighetskraven. Bara dina bästa betyg räknas med när man räknar ut ditt snittbetyg.

Du kan läsa mer om att komplettera på Komvux en bit ner på den här sidan.

Lycka till!

Sveriges mest utbildande nyhetsbrev?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration, rekommendationer och ett urval av våra bästa tips direkt till din inkorg! 🚀