Studera i Sverige med norska gymnasiebetyg?

20 aug 2012
FRÅGA
Hej!
Mitt namn är Melanie, jag just nu andra året på gymnasiet – fast jag går på en skola i Norge. Jag satsar på att studera medicin efter gymnasiet. Men jag har några frågor som jag inte helt klarar att hitta svar på på internet.
Första frågan är:
- Nu med det nya svenska betygssystemet, hur vill man räkna om norska betyg till svenska?
Den andra frågan är:
- Vilka ämnen behöver man för att kunna komma in på medicinstudierna i Sverige, jag vet att det krävs dom ämnena som man läser på det naturvetenskapliga programmet, men vilka ämnen motsvarar dom bland dom norska ämnena man läser i Norge.
Kanske inte ni kan svar på dom frågorna, men vet ni vem jag kan vända mig till? Jag behöver särskilt få ett klart och korrekt svar på den första frågan.
Mycket tacksam för svar.
Med vänliga hälsningar, Melanie Dalfors

Svar:

30 aug 2012

Hej,

Du söker till utbildningen via antagning.se precis som vanligt och skickar sedan in dina norska betyg för att få de bedömda, eller "översatta". De räknas om till den svenska gymansieskolans betygsystem och du konkurrerar då på samma villkor som alla andra som söker.

Ämnet medicin är ganska brett och det finns i dagsläget närmare 200 olika utbildningar på universitet och högskolor i ämnet. Här kan du se sökresultatet. På varje utbildning hittar du information om vilka behörighetskrav som finns och vilket betygssnitt som krävdes vid senaste intagningen.

Hoppas jag kunde reda ut några frågetecken.

Lycka till!

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in