Jag är från norge och vill läsa till sjuksköterska i Sverige, hur gör jag?

03 jul 2012
FRÅGA
hei

jeg har flyttet til sverige fra norge jeg har utdaning som helsearbeider i norge jeg er ferdig med vg1 jeg vet ikke hva tilsvarer den i sverge men jeg vet at den er underskotiska jobb ..jeg vil gjerne tar vidre utdaning som sykepleier i sverige vet ikke hva skal jeg gjøre i norge så behover jeg bare studikompetanse for å tar vidre utdaning som sykepleier ..om du snill så si til meg hva kan jeg gjøre i sverige

mvh

Svar:

06 jul 2012

Hei!

Om du vill bli sjuksköterska (sykepleier) ska du gå sjuksköterskeprogrammet på valfri högskola eller universitet i sverige. Utbildningen är 3 år lång och kan även läsas på distans.

För att komma in på sjuksköterskeprogrammet i Sverige krävs det som kallas områdesbehörighet 16, vilket innebär grundläggande behörighet plus matematik B, naturkunskap B samt samhällskunskap A eller motsvarande.

För att se vad din norska utbildning motsvarar rekommenderar jag dig att kontakta den skolan i sverige där du vill läsa. Det är nämligen de som gör bedömningen av dina norska betyg. Svenska och Norska utbildningssystemen är ganska lika så det bör inte vara några problem.

Här kan du läsa mer om sjuksköterskeutbildningen i Sverige.

Lycka till!

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in