Frågor om distansutbildning på komvux/folkhögskola

30 maj 2012
FRÅGA
Hej!

Jag kontaktar er för min flickväns räkning.

Hon har inte genomförd gymnasieutbildning, vilket hon gärna skulle vilja skaffa sig. Hon har försökt läsa upp betygen på folkhögskola utan framgång. Anledningen till detta är för att en skolbaserad utbildning inte fungerar tidsmässigt för henne (med barn och praktik etc.). Därför undrar jag om det finns möjlighet att läsa in gymnasiebetyget på distans i sin egen takt, kurs för kurs. Det hon skulle behöva är exempelvis en läroplan per kurs samt ett slutprov (eller dylikt) så hon kan bevisa sina färdigheter. Finns det någon möjlighet till detta, eller något snarlikt?

En annan fråga är om det är möjligt att tillgodoräkna sig de kurser som hon avklarat på folkhögskola. Jag har fått höra att hon måste läsa klart resten av kurserna där och på så sätt få ett komplett slutbetyg. Men då folkhögskolan här inte tillhandahåller rätt möjligheter så vill hon söka sig till andra metoder (vilka jag hoppas kunna finna i och med detta mail och överraska henne med!). Jag tycker det verkar orimligt att inte kunna tillgodoräkna sig kurserna bara för att de är avklarade på folkhögskola, kan det verkligen vara så?

Kan vi försöka hitta en lösning?
/ Anders

Svar:

11 jun 2012

Hej Anders

Självklart finns det en lösning!

Det går att läsa studieförberedande distanskurser på Komvux eller folkhögskola. Antingen läser hon enskilda kurser helt på egen hand eller någon typ av kurspaket eller program. Ni kan komma i kontakt med skolan som bedriver utbildningen och få mer information om ansökan etc. genom att göra en intresseanmälan på respektive kurs eller skola.

Om målet är att studera vidare på högskola eller universitet kan det vara bra att kontakta en studievägledare på Komvux i er hemkommun så hjälper de er med en studieplan utifrån era behov. På så vis kan ni vara säkra på att hon får rätt behörighet. Ni kan då även undersöka vad av folkhögskoleutbildningen hon kan tillgodogöra sig, då det är något en studievägledare bör svara på.

Lycka till!

// Erik, Informatör på Studentum.se

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in