Komvux i Nacka

11 mar 2012
FRÅGA
Hej, jag hoppade av gymnasiet i sista året och har nu lite frågor hur jag på bästa sätt kan plugga upp dessa kurser.

För det första, vad krävs för högskolebehörighet? Om man inte har ett slutbetyg i gymnasiet kan man fortfarande få studielån från CSN?

Kan jag välja att studera en kurs intensivt istället för på helfart?

Hur fungerar det med att studera om ett helt år, kan jag välja att studera några kurser i taget istället för alla på en gång?

Jag är dyslektiker, så jag undrar också om det finns någonting som gör skillnad när jag sätter upp mitt schema för studieåret..återgår lite till förra frågan, alltså om man pga sin dyslexi kan få "plugga i sin egen takt" eller bestämma mer över hur man kan studera upp dessa betyg. Anledningen till att jag frågar är för att för mig personligen tror jag att det skulle underlätta att bara behöva fokusera på några få kurser i taget.

Vem är det jag ska vända mig till, vill nämligen också veta vilken skola som jag ska studera på. Läste någonstans att det måste vara i min egen kommun, vart läser jag på om vilken av de här skolorna som skulle passa mig bäst (bor i Nacka)

Tack på förhand

Svar:

13 mar 2012

Hej!

Grundläggande behörighet ligger på 2250 poäng i betyg för att söka till universitet och högskola. Du måste ha ett slutbetyg från ett program från gymnasiet. Du ska även ha godkänt i kärnämneskurserna Svenska/Svenska som andraspråk kurs A och B, Engelska kurs A och Matematik kurs A.

Du kan läsa om Komvux och CSN här: http://www.csn.se/blivande-studerande/utbildningar

Vissa komvuxutbildningar läser man i sin egen takt, vissa är mer låsta i sin studietakt. Hur du läser kurserna får du ta med din kommunala vuxenutbildare. 

Jag tror att det lättaste för dig är att ringa din kommuns växel på telefon: 08-718 80 00 och be dem koppla dig till ditt lokala Komvux. Det finns även mycket information om vuxenutbildning i Nacka på Nacka kommuns hemsida: http://www.nacka.se/web/barnomsorg_utb/vuxenutbildning/Sidor/Vuxenutbildning.aspx

De flesta skolor kan ge studiestödshjälp om man har dyselexi eller liknande, även det är något du måste ta med din kommun eller skola.

Lycka till!

Sanna Everskog Lund
Informatör Studentum

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in