Urvalsgrupper

07 mar 2012
FRÅGA
Hej
Om jag söker universitet till hösten 2012 och kommer in men sedan tackar nej.
Om jag sen söker inför hösten 2013 kommer jag då i en annan kö, antingen för att jag redan sökt eller för att jag tackat nej?Alttså, behandlas man annat för man redan sökt?
Sen en till fråga. Jag har inte läst matteC. Kan jag söka en utbildning som kräver detta och isåfall hamna längst ned, eller i annan kö eller hur funkar det? Om jag därempt läser matteC innan jag börjar på universitet hamnar jag i annan kö än de som läst på gymnasiet eller hur funkar det?

/johanna

Svar:

13 mar 2012

Hej Johanna!

Fråga 1. Om jag söker universitet till hösten 2012 och kommer in men sedan tackar nej...
Svar: Du söker in på samma villkor som alla andra sökande det andra året du söker. Tänk på att antagningspoäng kan variera, så att komma in ett år är inte en garanti för att komma in året därefter.

Fråga 2. Jag har inte läst matteC. Kan jag söka en utbildning...
Svar: Nej, du kan inte bli antagen om utbildningen kräver en behörighet du inte har. Vissa utbildningar kan validera din tidigare kunskap om det kan väga upp det saknade ämnet, men det måste du ta med respektive utbildningssamordnare/utbildning. 

Fråga 3. Om jag därempt läser matteC innan jag börjar på universitet hamnar jag i annan kö ...
Svar: De som läser upp betyg på komvux eller liknande hamnar i en annan grupp än de som söker på rena gymnasiebetyg. Kompletteringsgruppen man hamnar i om man läst upp betyg har oftast hårdare konkurrens jämfört med första urvalsgruppen. Det är nya, tuffare regler som gäller numera för de som måste läsa upp sina betyg, tyvärr. Men att läsa upp och söka in är bätter än att inte ens försöka, men man ska vara medveten om konkurrensen.

Hoppas jag varit till hjälp, lycka till!
Mvh Sanna Everskog Lund
Informatör Studentum 

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in