Läsa upp betyg inför läkarprogrammet

31 jan 2012
FRÅGA
Hej!
Jag försöker förgäves att få fram information angående möjligheten att förbättra mina betyg från gymnasium.

Jag läste naturvetenskaplig linje och har bra betyg, men inte tillräckligt bra för att komma in på läkarlinjen här i Sverige. Jag har prövat att göra Högskoleprovet, men fundera över möjligheten att "läsa upp" betygen, dvs förbättra mina betyg i kemi, matte och fysik. Går det att göra? Jag har VG och skulle behöva MVG.

Tacksam om Ni kan ge mig ett svar, så jag kan planera vidare. Jag är 21 år.

Mvh
Heidi

Svar:

Hej Heidi!

Det du kommer få göra om du vill förbättra dina betyg är att studera på egen hand och sedan göra så kallade "prövningar" på Komvux (vuxenutbildningen i din hemkommun). Du gör ett test och om du får bra resultat höjs ditt betyg i kursen. En prövning kostar cirka 500 kronor. Här kan du läsa mer under rubriken "Läsa upp betyg - hur funkar det?".

Observera att de som läser upp sina betyg på Komvux hamnar i urvalsgrupp 2 vid ansökning till universitet/högskola. Ur denna grupp blir betydligt färre antagna, detta för att de med bra betyg direkt från gymnasiet ska gynnas i urvalet. Så det är en avvägning du får göra, om dina chanser att komma in verkligen komemr öka om du studerar upp dina betyg.

Testa gärna att skriv högskoleprovet igen, man brukar få bäst resultat tredje gången man skriver.

Du vet väl att du även kan studera till läkare utomlands? Där brukar vara något lättare att komma in.

Vänligen
Emma

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in