Skillnad på Ky/Yh och universitet/högskola

30 jan 2012
FRÅGA
Hej! Jag har snart läst klart till ett slutbetyg/ samlat betygsdokument (via komvux) och har tänkt att plugga vidare, inom ekonomi. MEN vad är det för skillnad på att söka till universitet/högskola eller ky-utbildning?? Har jag möjlighet att välja vad jag vill? Eller har min kommun något att göra med vilket jag väljer att söka? Tack på förhand Angelica

Svar:

Hej Angelica!

Din kommun behöver bara inblandad när det är vuxenutbildning det gäller, det vill säga komvux. Utbildningar på högre nivå väljer du själv vilka du vill söka, så länge du har rätt behörighet. Det samlade betygsdokumentet du kommer få från komvux ger dig grundläggande behörighet. Vissa utbildningar kräver särskild behörighet, det innebär att du ska ha studerat vissa specifika ämnen på gymnasiet/komvux så att du har rätt förkunskaper inför utbildningen.

När du tittar på Ky-utbildningar ska du inte glömma att även titta på Yh-utbildningar. Yh kommer att ersätta Ky från och med nästa år. Det är i princip samma sak. Ky/Yh-utbildningar uppstår när det finns behov av en viss kompetens i en bransch. De sker därför i nära samarbete med näringslivet. En Yh/Ky-utbildning läggs ner när branschen blir mättad på den kompetensen. Utbildningarna innehåller mycket praktik, ca en tredjedel. De är ofta mer specialiserade än universitets/högskoleutbildningar (på en universitetsutbildning får du något bredare kompetens, varför det ibland är svårare att definiera exakt vad man blir). 9 av 10 får jobb snabbt efter en Yh/Ky-utbildning.

Här kan du läsa mer om Yh-utbildningar.

Här kan du läsa mer om universitet/högskola.

Vänligen
Emma

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in