Vad är skillnaden på utbildningarna?

06 mar 2023
FRÅGA
Hejsan!

Jag har tittat lite på två av era utbildningar ena är sexolog och den andra är sexrådgivare.
Jag vill mer än gärna bli sexolog men när jag såg dessa två utbildningar blev jag lite förvirrad. Jag har nämligen förstått det som att man måste ha en kandidatexamen på min 180 hp för att sen kunna gå en sexolog utbildning. Men dessa två kräver ingen förutbildning. och jag vill väl egentligen på det stora hela varför? vad är den stora skillnad? Vad är det med dessa två utbildningar som gör att man "kommer undan" med 3,5 års grundutbildning?

Jag undrar även vad den stora skillnaden mellan en sexolog och sexrådgivare. Jag trodde nämligen att det var mer eller mindre samma sak. Och eftersom utbildningarna här skiljer ganska stort i pris så undrar jag vad den stora skillnaden är mer än priset.

Hoppas mina frågor inte blev på tok förvirrande!
Tack på förhand

Mvh

Svar:

08 mar 2023

Hej,

Studentum driver inte några egna utbildningar så jag vet inte exakt vilka du har tittat på men jag ska försöka hjälpa dig med dina frågor. Utbildningar kan ha lite olika namn och för att veta om utbildningarna är samma eller inte behöver du titta på utbildningsbeskrivningarna. Är utbildningarna du tittat på inom samma skolform (högskola, YH mm.) ? Eller det inte det så är utbildningarna troligen rätt så olika varandra. Men är det samma skolform får du kolla närmare på utbildningsbeskrivningarna för att se vad som skiljer.

Det finns några olika saker du som blivande student bör undersöka innan du påbörjar en yrkesutbildning. Detta för att säkra att utbildningen håller en viss kvalitet. Om yrkesutbildningen ges av en folkhögskola, ett universitet, YH-anordnare eller en annan institution som går under statlig tillsyn, måste utbildningen uppfylla vissa kriterier för att få erbjudas. Det ger dig en viss trygghet.

Om utbildningen däremot ges av en privat anordnare, förening eller ett företag, bör du undersöka om den är godkänd av yrkesområdets branschorganisation och huruvida utbildningen ger ett nationellt eller internationellt godkänt diplom eller liknande. Det kan också vara en god idé att läsa recensioner från tidigare studenter och liknande. Du kan även fråga framtida arbetsgivare om de har några åsikter.

Sexolog är inte en skyddad titel som till exempel läkare eller psykolog. Vem som helst kan alltså kalla sig för sexolog. Det är troligen mer säker att ha en högskoleutbildning som sexolog då de flesta sexologer har den utbildningen men det är möjligt att gå vilken utbildning som helst, speciellt om du vill vara egenföretagare. Det bästa är att kolla vad som krävs för de tjänster man vill kunna söka efter utbildningen.

Lycka till! /Petra,SYV

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in