Hur blir jag kurator?

24 jan 2023
FRÅGA
Hej!
Har 4 snabba frågor angående meritpoäng inför universitet.
Just nu läser jag sambeteende inriktning psykologi (andra ringen), vill bli kurator, för att kunna bli det så bör jag läsa socionom programmet. Dock har jag inte tillräckligt merit poäng för att kunna bli antagen. Har räknat snabbt och det blev mellan 13-14 poäng, vilket är lågt. Min fråga är då, finns det en annan program som jag kan läsa till för att kunna bli kurator? Vill helst jobba något som har med psykologi att göra. Kan man läsa sjuksköterska programmet istället?

Ska även välja individuella val, som är Matte 3 + Naturkunskap 2 (eller engelska 7). Matte och eng ger merit men inte naturkunskap, men behöver veta först vilken program jag ska läsa för att bli behörig till. Vilka ämne föreslår ni att jag borde välja för att jag ska kunna läsa vidare och bli kurator?

Årskurs 1 läste jag tyska 3 men åk 2 tog de bort tyska 4, då jag inte fick möjligheten att läsa samt få 1 merit poäng. Just nu läser jag spanska 1 utan egna vilja. Finns det prövning för tyska 4 på andra skolor som jag kan gå och göra för att få betyg och meriten?

Med min låga merit kommer jag inte att kunna läsa på universitetet, det enda lösningen är då att läsa i komvux?

Svar:

25 jan 2023

Hej,

Kuratorer (skolkuratorer) har ofta en socionomexamen med en vidareutbildning i socialt arbete eller socialt behandlingsarbete. Vill du istället blir Hälso- och sjukvårdskurator går du Hälso- och sjukvårdskuratorsprogrammet när du är klar med Socionomutbildningen. 

För alla blivande kuratorer rekommenderas socionomprogrammet (jag kan inte rekommendera något annat), men för kurator inom hälso- och sjukvården är det numera det absoluta kravet, för att man kan inte komma in på en påbyggnadsutbildning som leder till legitimation utan socionomexamen.

Till alla högskoleutbildningar krävs det Grundläggande behörighet + Särskild behörighet till just Socionom är godkända betyg i Matematik 2a alternativt 2b alt 2c och Samhällskunskap 1b (alt 1a1 + 1a2). Kurser som ger meritpoäng kan hjälpa dig komma in.

Vill du bli Sjuksköterska är det dock bättre att du väljer Naturvetenskap 2 men då blir du inte kurator. Däremot kan du bli sjuksköterska inom psykiatrin om det intresserar dig. Läs på lite om det och se om det kan intressera dig!

Prövningar kan du göra på Komvux om du vill det. Det är det enda sättet att höja betygen. Men du kan även skriva högskoleprovet och komma in på den utbildning du vill gå genom det.

Lycka till!/Petra,SYV

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in