Hur ska jag välja gymnasieprogram?

12 jan 2023
FRÅGA
Hej!
Jag går i 8:an just nu och jag tänker alltid på vad jag ska jobba med i framtiden/ bli. Jag försöker alltid att utgå från mina intresse så att jag inte väjer samma program som mina kompisar gör.
Vad borde jag göra för att välja ett program som jag kommer att gå i och lyckas? Jag tycker att det är jättesvårt att välja ett gymnaiseprogram så har ni några konkreta exempel? Men som sagt jag har ju ett år på mig att fortsätta tänka på det? Så vad är eran största tips som kommer att hjälpa mig? Jag vet inte heller vad jag ska jobba med i framtiden eller vad jag ska bli?
Jag skulle bli glad om ni kunde ge mig några konkreta exempel?
Stort tack på förhand!

Svar:

16 jan 2023

Hej,

Det kan verkligen vara svårt att välja gymnasieprogram! Mitt tips är att du börjar med att ta reda på fler yrken och läser på om dem. Ibland känner man inte till så många olika yrken eller så vet man inte riktigt vad dom innebär. Du kan läsa på om olika yrken här https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/ och du kan också göra vårt gymnasietest för att få en idé om vad som kan passa dig här: https://www.gymnasium.se/gymnasieval.

Det är också bra att prata med människor som jobbar med olika saker och fråga dem om deras jobb för att se om något fångar ditt intresse extra mycket. Sedan ska man inte överdriva vikten av att bestämma vad man vill jobba med. För många människor är det så att man har hamnat i ett yrke som man inte alls hade tänkt sig från början men som plötsligt kändes bra.

Man kan alltså planera så mycket man vill, men det kan också vara bra att försöka vara öppen för att man kan finna andra möjligheter och nya vägar som känns mer spännande under tiden man pluggar. Ta ett beslut utifrån vad du känner just nu, och om du ändrar dig på vägen så är det helt naturligt.

Lycka till med gymnasievalet! /Petra,SYV

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in