Hur blir jag läkare utomlands?

08 dec 2022
FRÅGA
Hejsan!
Vi går just nu i gymnasiet år "2" och vi vill studera vidare till läkarprogrammet fastän inte i Sverige utan vi vill studera utomlands eftersom att vi tänker att det kan bli lättare för oss att nå bra betyg och komma in på läkarlinjen.

1. Behöver man läsa basår i Sverige om man ska studera utomlands?

2. När bör man ansöka om att studera utomlands ? Vart kan man få hjälp med det ?

3. Finns det chans för att söka utomlands tillsammans med sin vän, behöver man skriva enskilt brev om sig själv eller ska man göra det en och en?

Svar:

12 dec 2022

Hej,

Vad roligt att ni vill bli läkare! Här finns information om läkarstudier utomlands: https://allastudier.se/tips-o-fakta/lakarutbildningar-utomlands-15841#:~:text=Eftersom%20det%20kan%20vara%20sv%C3%A5rt,och%20Rum%C3%A4nien%20%C3%A4r%20ocks%C3%A5%20popul%C3%A4ra. Där bör du hitta svar på fler av dina frågor.

Om man behöver gå basår eller inte beror på om ni uppfyller behörighetskraven utan det eller inte. Oftast krävs att man har gått Naturvetenskapsprogrammet i gymnasiet för att bli behörig. De flesta länder kräver nämligen liknande behörighet som här i Sverige. 

När det gäller eventuella ansökningsbrev får ni läsa på vad som gäller på högskolorna segna hemsidor men man skriver isåfall sin egen ansökan.

Lycka till! /Petra,SYV

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in