Hur kommer jag in på högskolan?

29 nov 2022
FRÅGA
Hej, beklagar redan nu om detta blir krångligt.
-Vad är den största skillnaden mellan folkhögskola och högskola? Kan jag exempelvis studer på folkhögskola och få en bachelor för att sedan studera upp och få en master? Eller är detta något som bara går på en högskola?

-hur får man högskolepoäng? Hur mycket måste jag ha för att kunna komma in på en högskola?

-jag har varken matte 2, svenska 2 eller engelska 6, har det någon betydelse om jag vill komma in på en högskola?

Hoppas ni kan svara på detta

Hälsningar

Svar:

30 nov 2022

Hej,

Folkhögskola och högskola är helt olika skolformer trots att namnen låter lika. Kandidatexamen och masterexamen kan man bara få på högskolor och universitet. Alla kurser och utbildningar på högskolan mäts i högskolepoäng och talar om utbildningens omfattning. På samma sätt som att en gymnasieutbildning är 2500 gymnasiepoäng är en kandidatutbildning 180 högskolepoäng.

Du söker till högskola med dina gymnasiebetyg eller med högskoleprovet.

För att läsa på universitet och högskola krävs det att du har grundläggande behörighet. Du har grundläggande behörighet om du har:

Godkänt i minst 2250 av 2500 gymnasiepoäng, ett godkänt gymnasiearbete samt godkänt i svenska 1,2 och 3/svenska som andraspråk 1, 2 och 3, Engelska 6 och Matematik 1. Många universitets- och högskoleutbildningar kräver mer än grundläggande behörighet. På vissa Naturvetenskapliga högskoleutbildningar kan till exempel specifika kurser i Biologi, Kemi eller Fysik behövas. Kolla upp vad som krävs för de utbildningar du vill söka.

Vänligen/Petra,SYV

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in