Hur räknar jag ut mitt gymnasiebetyg?

26 nov 2022
FRÅGA
Hej!

Jag försöker förstå hur jag ska räkna ut mitt snitt från Medieprogrammet. Fick slutbetyg år 2005 så det är ett tag sedan. Hade uppskattat lite hjälp. Jag har kompletterat mina två IG i Komvux och läst andra kurser som ska räknas med i behörigheten för det jag söker nu. Sedan läste jag något om att examensarbete inte ska räknas med. Det måste vara något man har i nya systemet eller det motsvarar kanske Projektarbete 50 poäng som jag har på mitt slutbetyg. Har också en lokal kurs på mitt slutbetyg som jag inte vet hur man ska göra med.

Måste jag ta reda på hur man gör själv eller kan man ringa eller fråga någon som vet detta?

Med vänlig hälsning,

Svar:

30 nov 2022

Hej,

På gymnaiset så får man ett betyg för varje kurs man går och alla kurser räknas med i snittbetyget. 

Snittbetyget beräknas genom att siffervärdet för ett betyg multipliceras med kursens gymnasiepoäng. Exempel: Betyget B i en kurs som omfattar 100 gymnasiepoäng ger 17,5 x 100 = 1 750. Summan av alla betyg delas sedan med summan av antalet poäng som du har läst. Du får då fram ett snitt som maximalt kan vara 20,00 poäng. Eventuella meritpoäng (max 2,5) läggs sedan till.

Examensarbetet är med men ger inte ett betyg (endast godkänt). 

Men om du söker till universitetet så kommer ditt meritvärde automatiskt att räknas ut så du behöver inte göra det själv. Är du osäker på dina betyg kan du även ta kontakt med Komvux så kan de hjälpa dig se över dina betyg.

Lycka till! /Petra,SYV

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in