Kommer jag in på den utbildning jag vill gå?

10 nov 2022
FRÅGA
Hej!

1. Har man möjlighet att komma in på ett universitet även om man mindre meritvärde än det som universitet kräver? T.ex om de kräver 17.0 p och jag har ca 16.2 p?

2. Vad är skillnaden mellan universitet och högskola? Finns det konkurrens mellan deras examen i arbetsmarknaden?

3. Jag har kurserna Arabiska steg 3,4 och 5.. även har jag matte4. Så får jag 2.0 meritpoäng extra. Men om jag vill få 2.5 meritpoäng.. måste jag läsa matte5 också?

Svar:

13 nov 2022

Hej,

1.Nej, man kommer inte in om man under den meritpoäng som krävs. Men man vet ju inte exakt vad antagningspoängen blir det år man söker så det kan ändå vara värt att söka.

2. Det är egentligen ingen skillnad på universitet och högskola. De är likvärdiga utbildningar. Skillnaden ligger i att högskolor måste ansöka om examenstillstånd i större utsträckning än vad universiteten måste. Men detta har ingen relevans för dig.

3. 

Det finns vissa kurser som ger meritpoäng och som man kan lägga till som tex. individuella val. Dessa kurser är engelska 7, vissa kurser i moderna språk och vissa matte kurser. För att få meritpoäng krävs att du har minst ett godkänt betyg i kursen och kurser som krävs för behörighet ger inte meritpoäng.

För moderna språk ser det ut såhär och man kan max få 1,5 meritpoäng från moderna språk, t.ex. om man har läst steg 3 och 4 som ger 1,5 meritpoäng osv. 

  • Moderna språk 3 ger 0,5 meritpoäng.
  • Moderna språk 4 ger 1 meritpoäng.
  • Moderna språk 5 ger 0,5 meritpoäng. 

För engelska är det detta som gäller: 

  • Engelska 7 ger 1,0 meritpoäng.

Och till sist för matte, även här kan man få max 1,5 meritpoäng. 

  • Om behörighetskravet är grundläggande behörighet så ger matematik 2, 3 och 4 vardera en halv meritpoäng.
  • Om behörighetskravet är matematik 2 så ger matematik 3, 4 och 5 vardera en halv meritpoäng. Kurser i Matematik specialisering ger 0,5 meritpoäng.
  • Om behörighetskravet är matematik 3 så ger matematik 4 en halv meritpoäng och matematik 5 en meritpoäng (totalt 1,5 meritpoäng). Kurser i Matematik specialisering ger 0,5 meritpoäng.

Lycka till! /Petra,SYV

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in