Hur blir jag yrkeslärare?

08 okt 2022
FRÅGA
Hej! Jag studerar nu till Mellanstadielärare men funderar på om jag efter färdiga studier även skulle utbilda mig till yrkeslärare Barn och fritid. Vad behöver jag läsa till och kan jag tillgodoräkna några kurser?

Svar:

17 okt 2022

Hej,

Om du vill bli yrkeslärare måste du ha relevanta yrkeskunskaper inom de ämnen du vill undervisa i. Här kan du läsa mer om dessa krav: https://www.uhr.se/studier-och-antagning/tilltrade-till-hogskolan/behorighet-till-grundniva/sarskilda-behorighetskrav-for-lararutbildningen/. Om du uppfyller kraven kan du söka till Yrkeslärarprogrammet.

Du behöver alltså börja med att jobba inom ditt yrke innan du kan utbilda dig vidare till yrkeslärare. När du väl sökt till Yrkeslärarutbildningen så är det mycket möjligt att du kan tillgodoräkna dig några av de kurser som du läst förut men det är svårt att få ett klart svar på det innan du påbörjat studierna där.

Är det något som känns oklart eller om du vill ha mer information så kan du gå in på högskolornas egna hemsidor. Du kan också kontakta institutionerna som driver utbildningarna.

Lycka till! /Petra,SYV

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in