Hur höjer jag mina gymnasiebetyg?

08 okt 2022
FRÅGA
hej. jag går nu på komvux och har nästan klarat mina f så jag får minst godkänt i alla ämnen. jag har ungefär nu då 14,90 meritpoäng totalt, jag skulle vilja söka till psykologprogrammet men inser att det är ungefär 21,00 meritpoäng för att bli antagen om jag fattar helt rätt. Jag UNDRAR HUR KAN JAG MÖJLIGTVIS SE TILL ATT JAG FÅR DESSA 6 MERITPOÄNG TILL FÖR ATT KUNNA SÖKA TILL KURSEN. kan jag få mer meritpoäng genom att söka mera kurser som jag inte har gått innan eller är det okej. vet att man kan gå högskoleprovet men det kräver högtresultat vilket kan vara svårt och därför undrar jag om det går att söka andra kurser som jag inte har gått eller något. ps räkade jag trycka caps så meningen med stora bokstäver skulle inte vara så :D

Svar:

17 okt 2022

Hej,

Du kan inte byta ut något från ditt gymnasiebetyg och på så sätt höja ditt meritvärde om du läser helt nya kurser. De extra kurserna kommer inte att räknas med i ditt meritvärde om det inte behövs ör behörighet eller meritpoäng.

Det du ska göra för att höja betygen är att skriva prövningar i de kurser du redan har. Prövning på Komvux innebär att man läser in en gymnasiekurs på egen hand och sedan gör en prövning, som ofta är både ett skriftligt och muntligt prov i ämnet. För den som redan har ett godkänt betyg i kursen från gymnasiet är prövning det enda sättet att höja ett betyg. 

Vänligen/ Petra,SYV

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in