Vad händer om jag får f i engelska i gymnasiet?

07 okt 2022
FRÅGA
Hej!
Om jag inte lyckas få godkänt i engelska 6 i gymnasiet. Vad händer då? Kan man gå folkhögskola och få nåt ”studiebevis”? Och hur lägger dem på proven där? Och är man säker på att man får godkänt om man går där?

Svar:

07 okt 2022

Hej,

Ett f i engelska i gymnasiet kan påverka dina möjligheter att få gymnasieexamen och behörighet till vidare studier.  Godkänt i engelska 5 och 6 är ett krav för att man ska få gymnasieexamen så det är viktigt att du tar dina svårigheter på allvar och diskuterar det med din skola.

Om rektorn sedan ser att du har uppenbara problem att få minst E i ett ämne är rektorn skyldig att se till att du får den hjälp du behöver för att du ska klara av dina gymnasiestudier. Att läsa om ett eller flera ämnen kan vara en lösning.

Men om det inte går under gymnasiet så kan du läsa in kursen på Komvux efteråt. Ett studiebevis får du från din gymnasieskola men gymnasieexamen får du när du har klarat kursen. Man kan också läsa på Folkhögskola om man föredrar det men handlar det bara om en kurs är det kanske enklast på Komvux.

Lycka till med engelskan! /Petra,SYV

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in