Hur blir jag tandläkare?

05 okt 2022
FRÅGA
Hej,
Jag har läst grundskola men inte gymnasiet och nu vill jag läsa till tandläkare utbildning. Min fråga är hur kan jag som inte har gått gymnasiet bli behörig till utbildningen.
Tack!!

Med vänlig hälsning,

Svar:

07 okt 2022

Hej,

Vad roligt att du vill bli tandläkare! För att bli tandläkare så är behörighetskraven på universitet/högskola följande: grundläggande behörighet, Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2 och Matte 4. Denna behörighet får man direkt av Naturvetenskapsprogrammet inriktning Naturvetenskap. 

Du kan läsa din gymnasieutbildning på Komvux i din kommun. Det är ett måste för att du ska kunna söka vidare till högskola.

Intagningspoängen på Tandläkarprogrammet på universitet/högskola brukar ligga mellan 20 - 22 poäng, det kan variera beroende på var i landet man söker och om man söker till höstterminen eller vårterminen. 

Om man har 22,5 poäng som är max betyder det att man har A i alla ämnen plus högsta meritpoäng som är 2,5. Så som du förstår så är det höga betyg i alla ämnen i gymnasiet som gäller om man vill bli tandläkare. Om man inte får de betyg man behöver kan man göra prövningar på Komvux, alltså skriva omprov för att försöka få bättre betyg. Du kan också skriva högskoleprovet för att förbättra dina chanser att komma in. 

Lycka till! /Petra,SYV

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in