Utbildning i Danmark

01 okt 2022
FRÅGA
Hej!

Jag funderar på att i framtiden plugga på Copenhagen Business School och undrar därav hur man räknar om sina svenska betyg till danska. Hittar olika alternativ på olika hemsidor och är därav osäker på vilket som är korrekt. Universitetet i Danmark använder sig av "the 7-point grading scale" som fungerar enligt nedan:

Grade Description ECTS
12 - A
10 - B
7 - C
4 -D
02 - E
00 - Fx
-3 - F

Fråga 1
Som jag förstår det räknar jag om samtliga betyg till siffror, adderar dessa och sedan dividerar med antalet betyg. Om jag förslagsvis bara hade haft 4 slutbetyg hade jag räknat enligt:

A = 12
B = 10
A = 12
C = 7

(12+10+12+7)/4 = 10,25.

Är detta korrekt räknat?

Fråga 2
Gymnasiearbetet räknas aldrig med när man söker till svenska universitet vad jag förstått det som. Gäller detta även i Danmark? Är det därav 25 betyg jag ska omvandla till siffror och sedan dividera med 25 och spelar det någon roll att vissa kurser bara är värda 50 poäng?

Fråga 3
Jag förmodar att extra meritpoäng inte räknas med i Danmark? Om det så skulle göra det - hur räknar man om dessa enligt det danska systemet?

Väldigt tacksam för svar! :)

Svar:

03 okt 2022

Hej,

Dina svenska gymnasiebetyg räknas om till det danska systemet via Eksamenshåndboken. Välj sedan Sverige i söklistan och tryck på "Karakterer" i menyn för omräkning av betyg. 

Betyget i gymnasiearbetet räknas inte med i din meritpoäng oavsett vart du söker. Meritpoäng räknas inte alls när man söker utbildningar utanför Sverige.

Lycka till! /Petra,SYV

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in