Hur blir jag sjuksköterska?

21 sep 2022
FRÅGA
Hej,

Jag har tänkt söka in till att bli sjuksköterska. Har ingen erfarenhet kring detta . Funderar därför på att läsa komvux ''vård och omsorg'' innan jag påbörjar mina studier som sjuksköterska. Skulle detta underlätta mina chanser att komma in på utbildningen? Eller bör jag läsa upp ämnen som Matematik 2a , Naturkunskap 2, Samhällskunskap 1b? Har en yrkesexamen inom el och energiprogrammet i grunden. Har dock inte svenska 2a. Har läst Tillämpad matematik när jag studerade till elkonstruktör med godkänt betyg.

Svar:

26 sep 2022

Hej,

Vad roligt att du vill börja plugga! För att gå Sjuksköterskeprogrammet krävs: Grundläggande behörighet + Matematik 2a / 2b / 2c, Naturkunskap 2 (eller Biologi 1, Kemi 1 och Fysik 1), Samhällskunskap 1b / 1a1 +1a2. Du har grundläggande behörighet om du har:

  • Godkänt i minst 2250 av 2500 gymnasiepoäng, ett godkänt gymnasiearbete samt godkänt i svenska 1,2 och 3/svenska som andraspråk 1, 2 och 3, Engelska 6 och Matematik 1.

Naturkunskap 2 kan dock bytas ut mot andra kurser från Vård-och omsorgsprogrammet när man säker till Sjuksköterskeprogrammet så om du läser dem på din utbildning behöver du inte Naturkunskap 2. Du kan se vilka kurser det handlar om på Antagning.se eller på högskolornas egna hemsidor.

Du behöver alltså bli godkänd i dessa kurser för att vara behörig att söka. Är du inte godkänd i dessa kan du läsa dem på Komvux. Du kan inte läsa ett till gymnasieprogram om du redan har gått ett men behöver du läsa in fler kurser för att få din gymnasieexamen så kan du kanske fundera på att även läsa vård-och omsorgskurser. Prata med Komvux så du får hjälp att lägga upp en studieplan.

Sedan bör du kolla upp antagningsstatistiken till de högskolor som kan vara aktuella för dig. Det kan du göra på UHR.se bland annat. Behöver du höja betygen kan du skriva prövningar på Komvux. 

Du kan också skriva högskoleprovet för att öka dina chanser att komma in. 

Lycka till! /Petra,SYV

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in