Hur blir jag brottsutredare?

15 sep 2022
FRÅGA
Hej,

Efter tre år vet jag äntligen vad jag vill jobba med i framtiden. Är otroligt intresserad av allt som har med brott att göra, vill därför bli en brottsutredare eller något liknande. Vet dock att jag har sjukt mycket jag behöver plugga upp då jag ej har en gymnasieexamen. Skulle ni kunna hjälpa mig vägleda mig för att komma till mitt mål.
Tack på förhand!

Vänliga hälsningar,

Svar:

17 sep 2022

Hej,

En förutsättning för att kunna bli utredare av grova brott är antingen genomgången utbildning på Polishögskolan, eller en akademisk examen. Man skaffar sig då en högskoleutbildning och söker jobb som Civilutredare och försöker sedan genom fortbildningar och interna utbildningar skaffa sig tillräcklig kompetens för att kunna få jobba som utredare av grova brott. 

Den utbildning som är relevant för anställning som civil utredare är akademisk utbildning inom t.ex juridik, beteendevetenskap, eller en annan akademisk utbildning exempelvis med samhällsvetenskaplig inriktning. Jag skulle kanske dock rekommendera polis som en lite säkrare väg men fråga gärna arbetsgivare (polisen) om det.

Börja med att kontakta Komvux i din kommun och gör upp en studieplan som passar ditt mål med dem.

Lycka till! /Petra,SYV

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in