Hur funkar antagningen till högskolan?

27 jul 2022
FRÅGA
Hej!
Om jag väljer ”Ekonomie kandidatprogram” i Uppsala som första val och ”Ekonomprogrammet” i Västerås som andra val. Har jag lika stor chans att komma in på Ekonomprogrammet i Västerås om det skulle vara så att jag inte kommer in på första valet i Uppsala. Det vill säga om jag har tillräckligt bra merit för att ta mig in i Västerås men inte i Uppsala. Eller är det andra elever som går före mig i listan till att komma in på Ekonomprogrammet i Västerås då eftersom de valt det i första hand och inte jag. Kanske blir lite flummigt, men hoppas du förstår vad jag menar.

Ännu en fråga. Om det skulle vara så att man blir antagen till det tredje valet som man gjort men blir reserv (tex. som nr 4) på sitt andra val och vill avvakta och se om man kommer in på andra valet. Hur blir det då? Hur länge kan man vänta innan man måste bestämma sig för att tacka ja till ett val. För tackar man nej till tredje valet som man kom in på och vill vänta på andra valet. Då riskerar man ju att inte komma in på någon utbildning alls eftersom det inte är säkert att folk

Svar:

16 aug 2022

Hej,

Du söker till högskolan med dina betyg. Din rangordning av alternativen spelar alltså ingen roll för om du kommer in eller inte. Du kan tacka ja till den utbildning du kommit in på och stå som reserv ända tills antagningen är helt slut och utbildningarna har börjat.

Lycka till! /Petra,SYV

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in