Kan jag byta ut en gymnasiekurs?

12 jul 2022
FRÅGA
Hej

Jag är en tjej som går natur och tar studenten nästa år. Det är två program jag kan tänka mig läsa vidare till, psykologprogrammet och läkarprogrammet.
Jag vill dock undvika att behöva vänta till vårterminen 2024 för att kunna komma in på en bättre studieort om meriten inte håller, men vill heller inte nöja mig med nåt om jag kan komma in på något bättre senare.

Jag har dock lite funderingar. Mina problem är att jag har bra betyg förutom i typ fysik 1a där jag fick ett D och sen matte 3 där jag fick ett C. Min tanke är att läsa en lättare kurs på utökat så att jag kan byta ut dessa betygen med ett A/B eftersom de sänker mig så himla mycket.

Däremot krävs det ju fysik 2 och matte 4 bland annat för läkarprogrammet men kan jag då byta ut fysik 1a och matte 3 och fortfarande vara behörig till läkarprogrammet eller måste man ”behålla” alla fysik och matte kurser eller bara den högsta de kräver?

Jag vill liksom byta ut mina sämsta betyg utan att rubba min behörighet till bägge programmen.

Svar:

16 aug 2022

Hej,

Man kan tyvärr inte byta ut några betyg från sin gymnasieexamen genom att läsa andra kurser. Vad du kan göra är att läsa upp dina kurser genom prövningar på Komvux. Prövning på komvux innebär att du läser in en gymnasiekurs på egen hand och sedan gör en prövning, som ofta är både ett skriftligt och muntligt prov i ämnet.

Lycka till! /Petra,SYV

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in