Kan jag läsa mitt modersmål som moderna språk?

19 jun 2022
FRÅGA
Hej!
Jag tog studenten för några dagar sedan. Min dröm är att bli tandläkare men jag fick 20,4 poäng, vilket tror jag inte räcker till att bli antagen i tandläkarprogrammet. Jag saknar dock 0,5 meritpoäng eftersom jag inte läst moderna språk och valde att läsa modersmål istället ( jag visste inte då att moderna språk ger merit poäng). Men nu har jag fått veta att man kan läsa sitt modersmål som moderna språk och få meritpoäng för det. Så min fråga är följande: Kan jag fortfarande läsa arabiska (mitt modersmål) som moderna språk och få det 0.5 meritpoäng som jag saknar, trots att jag redan har betyg i arabiska som modersmål?

Svar:

20 jun 2022

Hej,

Antagningspoängen kan variera mellan olika terminer och skolor. Du ligger någonstans på gränsen för att komma in så du bör absolut söka och se hur det går. Men du kan också planera för vad du kan göra om du inte skulle komma in. Du kan läsa moderna språk på Komvux och du kan välja arabiska om din kommun erbjuder det. Du kan också skriva högskoleprovet för att öka dina chanser att komma in.

Lycka till! /Petra,SYV

Sveriges mest utbildande nyhetsbrev?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration, rekommendationer och ett urval av våra bästa tips direkt till din inkorg! 🚀