Hur blir man Inredningsarkitekt?

18 jun 2022
FRÅGA
Hej. Jag har en fråga angående inredningsarkitekt. Min kompis vill plugga till inredningsarkitekt men har inte pluggat på gymnasiet. Finns det något sätt att bli antagen på inredningsarkitekt programmet på något sätt utan gymnasieutbildning eller är det obligatoriskt? Skulle ni förklara i så fall hur det går till med ansökan och så vidare?

Svar:

20 jun 2022

Hej,

För inredningsarkitekt yrket kan det se lite olika ut med behörigheter beroende på vilken universitet/högskola utbildningen ges på. Men gemensamt för alla utbildningar är grundläggande behörighet. Denna behörighet får man av alla högskoleförberedande gymnaiseprogram och även om yrkesprogram om man väljer till det.

Sedan finns det ofta också andra prover som står för den särskilda behörigheten och där urvalet görs på konstnärlig grund. Det kan handla om arbetsprover, skriftlig motivering och intervjuer. Exakt hur dessa ser ut kan som sagt variera.

Men det första din vän behöver göra är att skaffa sig en gymnasieutbildning då det är grunden för nästan all vidareutbildning.

Lycka till! /Petra,SYV

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in