Hur vet jag om utbildningen är bra?

14 jun 2022
FRÅGA
Hej!

Jag är intresserad av en utbildning som ni har här via er sida. Certifierad personalvetare via academy online. Hur vet jag att det är en seriös skola? Jag har nämligen blivit blåst en gång när jag skulle lästa till certifierad inredningsstylist. Skolan var inte seriös och försvann kort efter att jag betalat. Jag hittade skolan via en portal lik eran. Men har du något tips hur jag ska tänka?

Med vänlig hälsning,

Svar:

20 jun 2022

Hej,

Vad tråkigt att du blev lurad! Det finns några olika saker du bör undersöka innan du påbörjar en yrkesutbildning. Detta för att säkra att utbildningen håller en viss kvalitet. Om yrkesutbildningen ges av en folkhögskola, ett universitet, YH-anordnare eller en annan institution som går under statlig tillsyn, måste utbildningen uppfylla vissa kriterier för att få erbjudas. Det ger dig en viss trygghet.

Du kan hitta personalvetarutbildningar inom andra skolformer så kanske det kan vara en idé att kolla lite på det. Det finns idag utbildningar och kurser inom personal, arbetsmiljö och HR inom nästan alla tänkbara skolformer. Men just personalvetare brukar man kalla sig efter att ha läst på universitet eller högskola och omfattar 180 högskolepoäng, det vill säga tre års heltidsstudier.

Om utbildningen däremot ges av en privat anordnare, förening eller ett företag, bör du undersöka om den är godkänd av yrkesområdets branschorganisation och huruvida utbildningen ger ett nationellt eller internationellt godkänt diplom eller liknande. Det kan också vara en god idé att läsa recensioner från tidigare studenter och liknande. Du kan även fråga framtida arbetsgivare om de har några åsikter. Betala inte något förrän du har försäkrat dig om att utbildningen kommer att starta och vara tillgänglig för dig.

Lycka till! /Petra,SYV

Sveriges mest utbildande nyhetsbrev?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration, rekommendationer och ett urval av våra bästa tips direkt till din inkorg! 🚀