Hur funkar antagningen till högskolan?

28 maj 2022
FRÅGA
Hej! Jag har sökt tre program till hösten, rangordnat
1. 7.5 poäng kurs
2. 180 poäng program
3. 120 poäng program

Jag är velig om jag vill läsa programmet på 120 poäng hellre än det på 180 poäng.
Om jag får svar att jag är antagen till programmet på 180 poäng och ska tacka nej/ja till detta, blir jag automatiskt struken för programmet på 120 poäng?

Med förutsättningen att jag blir antagen till alla program/kurser jag sökt, finns det någon möjlighet att kunna välja mellan programmet på 180 poäng och programmet på 120 poäng, eller är min enda möjlighet att plocka bort min anmälan för programmet på 180 poäng, om jag vill kunna påbörja programmet på 120 poäng?

Svar:

30 maj 2022

Hej,

I din anmälan måste du sätta de utbildningar du valt i prioritetsordning. Med det menas att du sätter den utbildning du helst vill gå överst, den du kan tänka dig i andra hand som nummer två och så vidare.

En termins heltidsstudier motsvarar 30 högskolepoäng (hp) och en halvfartsutbildning 15 hp. Du kan bli antagen till max 45 hp. Du kommer efter valet att kunna tacka ja eller nej till den utbildning du blivit antagen på. Om du inte kommit in på alternativ som du prioriterat högre står du kvar på köplats till dessa. Alternativen under det alternativ du kommit in på blir strukna. Därför är det bäst att ta det du helst vill gå först. Det finns inget sätt att välja. 

Efter sista anmälningsdag kan du bara stryka utbildningar. De utbildningar du har satt under den de strykta utbildningarna flyttas då upp.

Lycka till! /Petra,SYV

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in