Hur kommer jag in på högskolan?

24 maj 2022
FRÅGA
Hej!
Jag går i ettan. Ville bara fråga om man måste få ett A på kärnämnen för att komma in på universitet? Vill också lägga till att jag läser SVA.

Svar:

25 maj 2022

Hej,

För att läsa på ett universitet eller en högskola behöver du ha grundläggande behörighet. Det innebär att du har:

  • gymnasieexamen från ett högskoleförberedande program eller
  • gymnasieexaxmen från ett yrkesprogram med godkänt (lägst E) i svenska 2 och 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3 och i engelska 6.

Många universitets- och högskoleutbildningar kräver mer än grundläggande behörighet för att du ska kunna bli antagen, det kallas för särskild behörighet och kan vara allt från en specifik gymnasiekurs som till exempel naturkunskap 2 till arbetslivserfarenhet inom ett relevant område.

Det är fritt fram för dig att söka till de utbildningar du är behörig till oavsett betyg (så länge du har godkända betyg), men du är tyvärr inte garanterad en plats för det. Många utbildningar har inte plats för alla som söker till dem. Därför görs ett urval då dina meriter värderas. Det betyder att ett värde räknas ut baserat på ditt gymnasie-, komvux-, folkhögskole-, högskolebetyg eller högskoleprovsresultat. Med detta meritvärde konkurrerar du sedan om utbildningsplatserna i urvalet.

På UHR. se kan man hitta antagningsstatistiken till de olika högskoleutbildningarna.

Lycka till! / Petra, SYV 

Sveriges mest utbildande nyhetsbrev?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration, rekommendationer och ett urval av våra bästa tips direkt till din inkorg! 🚀