Hur funkar omtentor på högskolan?

20 maj 2022
FRÅGA
Hej,


Jag har ett dilemma med en omtentamen och jag hade velat ha er åsikt.

- Jag har nyligen fått reda på att jag får en omtentamen på en hemtenta som gjordes på en dag (9-17) men fick 2 av 4 rätt, men jag var nära på att bli godkänd. Omtentamen hamnar tyvärr den 30/5 vilket krockar med en nära släktings begravning. Jag är villig att göra denna omtentamen men kursansvarig är inte flexibel och kan inte ge mig ett annat datum. (Klargöra tentan kommer att vara 9-17 och begravningen är kl. 11. )

I vanliga fall brukar det alltså ges ännu ett tillfälle i augusti, vilket jag har gjort omtentor på tidigare. Men kursansvarige ger inte ett tillfälle då. Jag har skrivit att jag kan göra det tidigare om det är så men hon tycker inte det är rättvist för resterande studenter. Jag försöker få henne se att jag är villig att vara flexibel, men hon verkar inte se det. Vad skall jag göra? Vem ska jag vända mig till? Vad har jag för rättigheter?

Jag har ett år till min examen och om jag måste vänta till nästa gång kursen ges kommer min examen att flyttas ytterligare ett år.


Jag vill verkligen detta.

/

Svar:

23 maj 2022

Hej,

 Universitetet och högskolor kan själva besluta om tillfällen för omtentor. Det finns inga regler som säger att du har rätt till att göra en tenta på ett datum som passar dig. Så tyvärr finns det inte så mycket du kan göra än att skriva tentan på de tillfällen som ges. 

Lycka till! /Petra,SYV

Sveriges mest utbildande nyhetsbrev?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration, rekommendationer och ett urval av våra bästa tips direkt till din inkorg! 🚀