Kommer jag att få gymnasieexamen?

11 maj 2022
FRÅGA
Hej!
Jag har lite funderingar kring några grejer.
Tänker att jag frågar dig för det känns så stressigt och ångestfyllt.
Jag går naturbruksgymnasium djur.
Jag håller på med en prövning i matematik 1 då jag inte hann klart med det i ettan. Men det går verkligen inte bra, jag ska försöka ta mig igenom det men är inte alls säker på att jag får godkänt. Läser lite här och var om man behöver godkänt i matematik 1 för att få ta studenten, men det är så oklart. Jag ska ju såklart försöka klara det, men det känns inte bra och det känns jätte stressigt över att jag inte ska få ta examen. Vet du hur det går till? Vet att min sambo inte hade godkänt i matematik och ett till ämne, och han hade också specialanpassade nivåer på kurserna. Men han fick ta studenten med F i nått ämne. Vet du hur det går till? Förstår att man inte får förberedelse inför högskola utan godkänt, men hur ser det ut med att få bara studentexamen för att komma ut i arbete?

Svar:

16 maj 2022

Hej,

För att få en gymnasieexamen från ett yrkesprogram skall du uppfylla dessa krav: Minst 2250 godkända gymnasiepoäng, från en utbildning som omfattar 2500 gymnasiepoäng. Godkända betyg i kurserna Svenska 1 eller Svenska som andraspråk 1. Godkänt betyg i Engelska 5.  Godkänt betyg i Matematik 1. Godkänt Gymnasiearbete, 100 p. Och minst 400 poäng godkända i de programgemensamma ämnena.

Du behöver alltså godkänt i matte 1 för att få gymnasieexamen. Men du får ett studiebevis om du får F i kursen och det är inget hinder för att du ska få jobb efter gymnasiet. Såklart är det bäst om du kan klara kursen och få gymnasieexamen men det går att få jobb utan den.

Lycka till! / Petra, SYV 

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in