Vad krävs för att bli grafisk designer?

12 feb 2022
FRÅGA
Hej,
Jag jobbar idag som Designassistent inom mode. Tjänar inte särkilt bra, vilket jag tycker är tråkigt.
Därför tänker jag att jag behöver utveckla mig och är sugen på å lära mig nåt nytt, så har länge tänkt på att läsa grafisk design.

Men jag undrar lite, om jag läser någon kurs i grafisk design tror ni att det hade vart möjligt för mig att söka jobb inom andra branscher sedan då?
Eller krävs det att man måste läsa en hel utbildning för att kunna jobba som grafisk designer?
Tycker det är svårt att veta hur jag ska ta mig vidare i min karriär, behöver lite vägledning.
Hoppas ni kan hjälpa mig lite med råd.

Med vänlig hälsning,

Svar:

14 feb 2022

Hej,

Det finns flera olika alternativ för att utbilda dig till grafisk formgivare. Du kan läsa på högskola/universitet, yrkeshögskola eller fristående kommunikationsskolor.

Det finns ingen specifik prognos för yrket grafisk formgivare från Arbetsförmedlingen. Det är dock många grafiska formgivare som arbetar inom branscher som är konjunkturkänsliga. När det är högkonjunktur finns det därmed större chans för grafiska formgivare att få jobb. 

Du skulle kunna fundera lite på var du vill jobba som grafisk formgivare och sedan fråga några arbetsgivare om vilken form av utbildning de vanligen kräver och hur arbetsläget ser ut just där. Det är helt upp till arbetsgivarna att anställa vem de vill så du måste kolla med dem vilka meriter de går på. Om du till exempel kan väga upp med andra meriter även om du läser en kortare utbildning.

Lycka till! /Petra,SYV

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in