Utbildningar inom ambulanssjukvård

25 okt 2011
FRÅGA
Hej!

Jag heter Joakim Klingenberg, är 20 år gammal och bosatt samt uppväxt i Finland. Jag tänker utbilda mig inom vården och siktar på att jobba inom ambulanssjukvården när jag är färdigutbildad. Förutom att söka till alla utbildningar som finns i Finland tänkte jag även se mig för i Sverige.

Mitt problem är att jag inte riktigt förstår studiesystemet och undrar helt enkelt vilken väg jag borde gå (via vilka utbildningar) för att få behörighet som akutsjukvårdare. Jag har avlagd studentexamen samt irrelevant (inom media) yrkesinriktad examen på andra-stadiet. Jag uppskattar verkligen all hjälp!

Jag vet inte riktigt vart jag skall vända mig men det verkar som att du som läser detta med lite tur skulle kunna ha en mycket klarare bild av utbildningssystemet än mig.

Tusen tack!

Svar:

Hejsan,

Vad roligt att du kommit på vad du vill utbilda dig till! Jag förstår att det inte är helt lätt att få kläm på de olika alternativen.

Hur du ska gå tillväga beror på vad du vill arbeta med; om du vill bli ambulanssjukvårdare eller ambulanssjuksköterska.

För att bli ambulanssjukvårdare går du en kortare utbildning än om du vill bli ambulanssjuksköterska. Du kan studera till undersköterska i 1,5 år och därefter gå en kurs i ambulanssjukvård. Eller så går du ett färdigt program i stil med Akut- och ambulanssjukvårdsprogrammet.

Om du vill bli ambulanssjuksköterska ska du först gå det treåriga sjuksköterskeprogrammet och sedan bygga på med en specialistsjuksköterskeutbildning (1 år) i ambulanssjukvård.

Jag hoppas att det är något mer tydligt för dig nu.

Lycka till!

Vänligen,
Emma

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in