Grundläggande behörighet

30 aug 2011
FRÅGA
Hej jag undrar vad som menas med "Grundläggande behörighet.". Vad innebär detta och vilka ämnen krävs för att ha en grundläggande behörighet ?
Tack!

MVH Mikael Andersson

Svar:

Hej Mikael!

Med "grundläggande behörighet" menas att man har den behörighet som krävs för att få studera på exempelvis högskola och universitet. Man får grundläggande behörighet genom att ha avslutat ett program på gymnasiet och blivit godkänd på de flesta kurserna.Viktigast är kärnämnena, det vill säga matte, svenska och engelska.

Om du inte har grundläggande behörighet, så måste du komplettera innan du kan påbörja högre studier. Kompletterar gör du enklast på kommunal vuxenutbildning (komvux) eller på folkhögskola.

Det finns också något som heter "särskild behörighet". Detta handlar oftast om att du måste ha läst vissa specifika gymnasiekurser. Men det kan också innebära krav på arbetslivserfarenhet eller att du redan har läst en annan, mer grundläggande utbildning på högskolan.

Jag hoppas att jag var tydlig nog i mitt svar!

Vänliga hälsningar,
Emma

Sveriges mest utbildande nyhetsbrev?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration, rekommendationer och ett urval av våra bästa tips direkt till din inkorg! 🚀