Vad är skillnaden på YH/KY och universitet/högskola?

15 aug 2011
FRÅGA
hej
jag vill ha hjälp att skilja högskola, ky-utbildning, yh-utbildning och universitetsutbildningar åt? är det någon skillnad på betygens betydelse? värderas utbildningarna på olika sätt?

hjärtligt tacksam för svar
//Maria

Svar:

Hej Maria!

Tack för din fråga! Det kan vara en riktig djungel det här med olika utbildningar.

Först och främst - det är ingen större skillnad på högskola och universitet.
Det är heller ingen större skillnad på YH och KY.

YH (Yrkeshögskola) är ett relativt nytt begrepp. År 2009 fattade riksdagen beslut om att inrätta en yrkeshögskola i Sverige. Yrkeshögskolan ska samla eftergymnasiala yrkesutbildningar som inte är högskoleutbildningar och som bygger på kunskap från arbetslivet. Det innebär bland annat att kvalificerad yrkesutbildning (KY) kommer att ingå i Yrkeshögskolan.

Det finns flera skillnader mellan Yrkeshögskolan och Universitet/Högskola. Först och främst så är Högskoleutbildningar forskningsanknutna och vilar på vetenskapliga eller konstnärliga grunder. Yrkeshögskoleutbildningar däremot baseras främst på kunskap som uppkommit vid produktionen av varor och tjänster. YH-utbildningar anpassas också utifrån arbetslivets krav på kompetens när det gäller praktiska yrkeskunskaper.

YH-utbildningarna har med andra ord högre arbetsmarknadsrelevans, vilket betyder att utbildningarna kommer till stånd och utvecklas för att det finns ett behov av dessa kvalifikationer på arbetsmarknaden. Studerande vid YH-utbildningar har ofta mycket kontakt med näringslivet eftersom utbildningarna innehåller en hög grad av praktik och Lärande i Arbete.

Vidare har du också Folkhögskoleutbildningar. Sådana är mer "fria" än traditionella högskoleutbildningar. Detta eftersom varje folkhögskola bestämmer självständigt över sitt kursutbud och sin profil, de behöver inte följa centralt utformade kursplaner. Man arbetar ofta med temastudier och projektarbete. Nästan alla folkhögskolor har internat vilket innebär att kursdeltagarna kan bo på skolan.

Här kan du läsa mer om YH-utbildningar.
Här kan du läsa mer om Universitet/Högskolor.
Här kan du läsa mer om Folkhögskolor.

När du bestämt dig för vilken utbildningsform som lockar dig mest kan du ta vår söktjänst till hjälp för att läsa mer om de utbildningar som intresserar dig. Fyll gärna i en intresseanmälan så får du mer information om skolan och utbildningen.

Lycka till med dina framtida studier!

Vänliga hälsningar
Emma

Sveriges mest utbildande nyhetsbrev?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration, rekommendationer och ett urval av våra bästa tips direkt till din inkorg! 🚀